Hoe Polygon werkt aan een klimaatneutrale bedrijfsvoering
Climate makeover resultaten
Polygon was in 2016 een van de winnaars van de Climate Makeover. Dit adviestraject georganiseerd...
Zo’n half jaar geleden startten de Climate Makeovers. Een viertal organisaties gingen daarbij de uitdaging aan om binnen zo kort mogelijke tijd 100% klimaatneutraal te worden. Via de speciale Climate Makeover webpagina zijn deze vier organisaties te volgen. Bij deze geven we van twee deelnemers een kort tussenverslag van hun vorderingen.
Peter Vrouwe van bouwbedrijf Vrouwe geeft een update van zijn streven naar 100% klimaatneutraal ondernemerschap. Dankzij de Climate Makeover worden we veel benaderd en “ontvangen we positieve publiciteit” aldus Peter Vrouwe.
“De eerste stappen voor duurzame energie zijn gezet. Onze bouwplaatsen worden per 1 april voorzien van in Nederland opgewekte duurzame energie en dat geldt ook voor onze vestiging in Assendelft. De uitstoot van CO2 veroorzaakt door ons gasverbruik wordt gecompenseerd.
Half april is de eerste serie van zonnepanelen geplaatst. Later dit jaar overwegen we nog meer hierin te investeren maar willen eerst eens kijken hoe het bevalt. We starten nu met 12 panelen met een vermogen van ca. 2850 KwH.
En natuurlijk gaan we ook besparen op energieverbruik. We hebben diverse bouwlampen (verlichting op de bouwplaats) vervangen door led verlichting. Ook zijn we met onze elektricien bezig om de verlichting in het kantoor te verduurzamen en de tl buizen te vervangen door led buizen. Hiervoor maken we binnenkort een proefopstelling voor de keuze van het kleur licht.
Voor wat de bedrijfsvoering op onze vestiging hebben we het verduurzamen goed onder controle. Voor wat betreft het product wat we leveren (bouwen van woningen) zijn er nog wel vragen. Onze leveranciers zijn veelal ook al goed bezig met een MVO – CO2 neutraal beleid. Dus met het toepassen van nieuwe producten zit het wel goed. Maar we produceren ook afval, onttrekken grondstoffen van onze planeet en hebben veel transport van en naar de bouwplaats. Ook zijn de woningen die we neerzetten zelden volledig energieneutraal. Dit alles wordt niet in onze CO2 footprint meegenomen. Het totaal van onze impact geeft dus denk ik nog steeds een vertekend beeld, ook al zijn we als onderneming zelf op de goede weg.” Nog een tip van Klimaatplein hierover: Doe onze afvaltest en ontdek de mogelijkheden van bewust afval sorteren.
Stefan Leeffers van stichting ZOA geeft aan dat zij het Makeover traject ambitieus zijn gestart met drie duidelijke doelen: Reduceren van CO2 uitstoot door het vlieg en woon-werkverkeer, opwekking van zonne-energie en betere afvalscheiding. Hieronder een update van de deelname aan de Climate Makeover.
“Vliegreizen bleken na de berekening met de CO2-calculator van het Klimaatplein zo’n 80% van onze voetafdruk uit te maken. In 2012 al is ZOA gestart met een CO2 compensatie project in Ethiopië. Hier worden al onze intercontinentale vliegkilometer gecompenseerd door aanplanting van bomen. Komend jaar zal in het teken staan van de evaluatie van dit project. Wanneer dit positief uitvalt, dan kan ZOA dit project nog verder uitrollen.
De ambitie om zelfstandig zonne-energie op te wekken lijkt te hoog gegrepen, omdat we als stichting geen belastingvoordeel hebben. Hierdoor stijgt de terugverdientijd aanzienlijk. Een alternatief heeft ZOA gevonden in het opwekken van energie voor de direct omgeving middels een postcoderoos.
Ook heeft ZOA haar afvalstroom verbeterd en wordt oud papier gerecycled tot nieuwe hygiëne en kantoorpapier, welke ZOA opnieuw gebruikt. Ook wordt ons GFT afval gebruikt in de eigen kantoortuin. Op deze manieren werkt ZOA stap voor stap aan een klimaatneutraal kantoor.