AAE in Helmond kijkt kritisch naar eigen CO2-uitstoot

CO2-neutraal ondernemen

“De vraag of wij mee wilden doen aan het onderzoek naar de CO2-beprijzing kwam eigenlijk op het juiste moment. Wij zijn zelf al bezig om onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, maar je vraagt je ook af: zitten we wel op het goede spoor? Dan is het fijn als een specialist op dat gebied meekijkt”, zegt Ingeborg Höld, manager Quality, safety en environment bij AAE bv in Helmond.

AAE bv uit Helmond is een van de twaalf bedrijven die meedoen aan het praktijkonderzoek naar de gevolgen van een CO2-beprijzing van het Klimaatplein. AAE is een geavanceerde high-tech machinefabrikant met een internationale reputatie. Het bedrijf maakt onder andere machines voor uiteenlopende industriële sectoren, zoals de automotive, medische, farmaceutische, solar en food-industrie.

Structureel en professioneel oppakken

Ingeborg Höld: “Vanuit onze management-agenda zijn wij al bezig met het beperken van onze ecologische voetafdruk. Daarnaast krijgen we ook steeds vaker vragen over duurzaamheid binnen ons bedrijf; van klanten, maar ook van onze eigen medewerkers.”

“We willen dit nu structureel en professioneel oppakken. In ons missiestatement staat dat we verantwoordelijk zijn voor de toekomstige generaties. Dan moet je dat ook serieus nemen. ‘Walk the talk.’ Binnen onze management-agenda werken we dat uit. Zo zijn we gestart met een Bright Green Program. Zo komt alles mooi samen.”

Overstappen naar elektrisch?

“We hebben sinds verleden jaar een tweede vestiging, 500 meter verderop. Moeten we daar zonnepanelen opleggen? Een eerste elektrische lease-auto is besteld. Moeten we ook met de rest van het wagenpark overstappen naar elektrisch?”

“In het kader van dit project bekijken we eerst waar we het meeste energieverbruik kunnen besparen. We hebben bijvoorbeeld een hal vol verspaningsmachines, waarmee we metaal bewerken. Die verbruiken veel energie. Hoe kun je daar slim mee omgaan?”

Drie niveau’s

“Voor onze CO2-voetafdruk kijken we naar drie niveau’s. Allereerst het directe fossiel brandstof verbruik. Bijvoorbeeld, rij je op diesel of elektrisch? En hoe verwarm je je productiehallen? We wekken nog niet zelf groene energie op. Op niveau twee kijk je naar het verbruik van energie die elders opgewekt wordt en bijvoorbeeld in de vorm van elektriciteit door ons gebruikt wordt. In het kader van dit project kijken we in eerste instantie naar deze twee niveau’s.

“Maar ook het derde level, de supply chain is belangrijk. Hoe zit het daarmee? Hoe duurzaam geproduceerd zijn de producten die wij inkopen. Daar kunnen wij onze leveranciers op aanspreken.”

“Maar aan de andere kant krijgen wij van onze klanten de vraag hoe het zit met ónze CO2-uitstoot. Wij maken bijvoorbeeld machines voor een klant op het gebied van consumer goods. Zij zijn al ver met verduurzamen van hun eigen productie. Vervolgens kijken zij naar hun leveranciers, naar ons dus, hoe duurzaam wij produceren.”

Fotografie: Mira van der Hagen

Gerelateerde artikelen

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

CO2-neutraal ondernemen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder