Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering
CO2-neutraal ondernemen
De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...
Het Klimaatplein organiseerde 24 april jongstleden in samenwerking met Greenchoice en de Gemeente Rotterdam de inspiratiebijeenkomst aardgasloos ondernemen. Het doel was om oplossingen te vinden om bedrijventerrein Schiebroek binnen drie jaar van het aardgas te halen. Tientallen deelnemers en een deskundige jury bogen zich urenlang over de uitdagingen voor Schiebroek. Welke belangrijke aanbevelingen kwamen er naar voren?
Als algehele conclusie waren de deelnemers het er over eens dat alle technieken er inmiddels zijn om het voor elkaar te krijgen. Ook het geld is in grote mate aanwezig om het te kunnen bekostigen. De grote vraag is alleen: wie gaat het organiseren? Wie gaat de ondernemers overtuigen mee te doen en samen met hen de juiste business cases opstellen? Hoe informeer, inspireer en ontzorg je de ondernemers op een bedrijventerrein?
Het financieren van duurzame maatregelen voor een bedrijfspand is niet het probleem. Er is geld genoeg en ook zijn er diverse subsidies beschikbaar. Daarnaast moeten alle kantoorpanden naar energielabel C, dus ook voor beleggers is het inmiddels een must om hun vastgoed te verduurzamen. Het kan een idee zijn om álle bedrijfspanden naar een label C te verplichten, dus ook bedrijfsgebouwen en bedrijfshallen. Handig voor ondernemers zou het dan zijn om hierbij ontzorgd te worden. Bijvoorbeeld door een centraal energieloket te realiseren die de adviezen, offerteaanvragen en realisatie doet van energiebesparing of duurzame opwekking.
En waarom zou je hierbij nog in terugverdientijden moeten denken? Je kunt ook in rendement denken, bijvoorbeeld het rendement van deze isolatiemaatregel is 6%, dat is al heel wat meer dan op een spaarrekening. En waarom zou je ook niet de maatschappelijke kosten meenemen van bijvoorbeeld het verhogen van de dijken of de schade veroorzaakt door extreem weer. Dat maakt de business cases voor gasloos ondernemen ineens heel veel aantrekkelijker.
Maak de urgentie duidelijk om hiermee aan de slag te gaan. Denk aan Groningen, klimaatverandering, het Gasbesluit van Wiebes maar ook de gezonde business case om te verduurzamen. Begin vervolgens met het goed isoleren van de gebouwen, want dan houd je de warmte ook binnen. Vervolgens zijn er technieken als de warmtepomp, geothermie, pelletkachel of een klein warmtenet dat voor verwarming kan zorgen. Ook aan groen gas kan gedacht worden als vervanging van fossiel gas. Of een gezamenlijke WKO installatie die in een soort Energy Service Company (ESCO) -vorm beschikbaar komt voor de ondernemers op het bedrijventerrein. De opbrengsten gaan dan naar diezelfde ondernemers.
Belangrijk is het om zoveel mogelijk ondernemers mee te krijgen en te enthousiasmeren voor verduurzaming. Laat ze zien wat het voor hen concreet gaat betekenen. En dat ze beter nu als voorloper mee kunnen doen dan later pas aan te haken wanneer alle subsidies al op zijn. Maar bespreek ook wat je gezamenlijk kunt doen, bijvoorbeeld alle daken in een keer aanbesteden voor zonne-energie om zo ook de elektrificatie van de verwarming te realiseren. Ook kun je kijken naar wat er buiten het bedrijventerrein nog beschikbaar is aan restwarmte of elementen voor groen gasproductie. Op het bedrijventerrein Schiebroek is een grote drukkerij gehuisvest, heeft die restwarmte over voor de buren?
Om de productieprocessen op Schiebroek die nu nog met aardgas worden aangedreven te verduurzamen kan gedacht worden aan geothermie (warmte uit diepe ondergrondse bronnen) die kan het bedrijventerrein van hoge temperatuurwarmte voorzien om daarmee bijvoorbeeld droog- of verwarmingsprocessen aan te sturen. Ook de woonwijk ernaast kan van die warmte worden voorzien. Belangrijk is dan wel dat de ondergrond geschikt is: er moet een warmtebron aanwezig zijn. Als alternatief wordt gedacht aan het elektrificeren van productieprocessen, bijvoorbeeld via infrarood droogprocessen mogelijk maken. De stroom kan van de gezamenlijke zonnedaken komen van de bedrijven op Schiebroek en van het plaatsen van luchtgeneratoren waarbij gecomprimeerde luchtopslag dient als duurzame energiebron én als alternatief voor een accu.
Ondernemers mogen ook, samen met de stad, lef tonen en het initiatief nemen om het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland te worden. Maak van Schiebroek een positieve showcase voor de rest van Nederland, dat maakt iedereen trots en creëert extra waarde voor het bedrijfsterrein en de ondernemers die er hun bedrijf voeren.
Met dank aan alle deelnemers, de jury, de werktafelvoorzitters, alle medewerkers van Greenchoice, Reinier van den Berg, Tertium, Bedrijventerrein Schiebroek, de stad Rotterdam en het Klimaatplein.
Bekijk hier een (foto)verslag van de inspiratiebijeenkomst aardgasloos ondernemen >
Ook aan de slag met een aardgasloos bedrijventerrein? Neem dan nu contact > met ons op!