Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties op de werkplek. Slechte lucht daarentegen maakt werknemers moe en heeft een negatieve invloed op het welzijn. Het draagt in het ergste geval zelfs ziekteverwekkers over. Vooral in moderne, goed afgedichte gebouwen is een regelmatige luchtuitwisseling daarom van groot belang.

Volatile Organic Compounds

Luchtkwaliteit op het werk wordt vaak gelijkgesteld met het CO2-gehalte in de ruimte, hoewel het geurloze CO2 geen indicator voor slecht ruikende lucht kan zijn. Veel relevanter is de VOC-waarde voor Volatile Organic Compounds (vluchtige organische componenten). Dat zijn uitwasemingen van bijvoorbeeld kunststoffen en bouwmaterialen, meubelen, tapijten en reinigingsmiddelen, of biogene uitwasemingen door mensen en levensmiddelen. VOC´s beïnvloeden in te hoge concentraties het welzijn en veroorzaken symptomen van het sick building syndroom, zoals oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid.

Luchtvochtigheid binnenlucht

Een andere kwaliteitsfactor is de luchtvochtigheid van de binnenlucht. Te droge lucht irriteert slijmvliezen en ogen, te vochtige lucht bevordert de ontwikkeling van schimmels en mijten. Een multisensor met luchtvochtigheidssensor zorgt ervoor dat de ventilatie indien nodig wordt geactiveerd.

Ook een VOC-aanwezigheidssensor verbetert de luchtkwaliteit automatisch en energie-efficiënt door de ventilatie te activeren wanneer een bepaalde VOC-waarde wordt overschreden. Deze sensor heeft alleen een extra voeding van 30 V DC nodig. Deze voeding kan eenvoudig worden geleverd via de AUX-uitgang van een, nu even technisch, KNX-spanningsvoorziening en twee vrije draden van de KNX-kabel.

Regeling airco- of ventilatiesysteem

De regeling van het airco- of ventilatiesysteem op basis van VOC-detectie wordt met bijvoorbeeld de ATMO-aanwezigheidssensor van Klimaatplein partner ESYLUX via drie afzonderlijk instelbare grenswaarden uitgevoerd. Bij temperatuur en luchtvochtigheid zijn het er twee. Net als bij een aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling zijn alle apparaten alleen actief wanneer er mensen aanwezig zijn. Daardoor wordt alleen energie verbruikt, die werkelijk noodzakelijk is. Bovendien ondersteunt een akoestische sensor de passief-infraroodsensoren bij het detecteren van beweging in moeilijk waarneembare zones.

Toepassingsvoorbeelden VOC aanwezigheidssensor

Typische toepassingsvoorbeelden voor de VOC-aanwezigheidssensor zijn een grote kantoortuin, vergaderruimte of leslokaal waar de luchtkwaliteit regelmatig verbeterd dient te worden omdat meerdere personen in de ruimte aanwezig zijn. Maar denk ook aan een wachtkamer in een zorginstelling waar een regelmatige luchtuitwisseling noodzakelijk is in verband met de vele ziektekiemen en ziekenhuisgeuren plus het vele aanloop van publiek. Heeft u vragen of wenst u meer informatie over bovenstaande oplossingen? Neem dan contact op met onze partner ESYLUX.

Foto’s: © ESYLUX en den Doorn Totaalinstallateurs

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder