Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde
Klimaatbeleid
Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...
Uit de vandaag verschenen Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024 blijkt dat het heel erg onwaarschijnlijk is dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Met het huidige uitgewerkte beleid liggen we op koers voor een broeikasgasemissiereductie van 44 tot 52 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Doorrekenbare plannen (‘geagendeerd beleid’) voegen daar netto weinig aan toe: 45 tot 52 procent reductie. Daarmee is de geraamde maximale emissiereductie 5 procentpunt lager dan vorig jaar. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen.
De verwachte emissiereductie in 2030 valt dit jaar 1 tot 5 procentpunt lager uit dan de 46 tot 57 procent in de doorrekening van vorig jaar. Dat is deels te wijten aan tegenslagen in de uitvoering, zoals vertraging van windparken op zee en stagnatie bij de productie van groene waterstof. Maar ook politieke keuzes in het afgelopen jaar zorgen voor minder verwachte emissiereductie. Dit geldt voor het schrappen van Betalen naar Gebruik (kilometerbeprijzing) en voor beleidswijzigingen door het nieuwe kabinet (onder meer de wens tot hernieuwde mestderogatie, verhoging van de maximumsnelheid en het afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelen).
Zonder nieuwe plannen, en snelle uitvoering daarvan, haalt Nederland het doel van 55 procent niet. Om het doel met 50 procent kans te halen is nog 16 megaton extra uitstootreductie in 2030 nodig, om het doel met een heel erg grote kans (95 procent) te halen is nog 24 megaton extra reductie nodig. Geagendeerde plannen, die niet concreet genoeg waren om in de KEV te kunnen doorrekenen, kunnen hier volgens de Klimaatnota van het kabinet slechts een klein deel van invullen.
Volgens het EU Copernicus observatieprogramma leven we al 14 maanden boven het Parijse klimaatdoel van 1,5 graad opwarming van de aarde. Dat zou betekenen dat we de inspanningen om ook dat klimaatdoel alsnog te behalen fors moeten opschalen. Extra maatregelen die snel resultaat opleveren zijn noodzakelijk, geven ook het PBL, TNO, CBS, RIVM, RVO en de WUR aan.
Op het Klimaatplein staan enkele tientallen mogelijkheden uitgewerkt om klimaatdoelen alsnog op rechtvaardige wijze te behalen. Ook deskundigen vanuit de denktank Postgroei Nederland stelde een overzicht op met diverse mogelijkheden die leiden tot extra emissiereducties. De mogelijkheden zijn er, nu alleen nog de politieke moed om ermee aan de slag te gaan.
Foto: Shutterstock