Ik wens u een behouden vaart!

Klimaatverandering

Duurzame boottocht

U heeft een geweldige prijs gewonnen! U mag samen met familie, vrienden en andere dierbaren een hele mooie bootreis maken. Een bootreis die u brengt langs alle mooie plekken op de wereld, de beste restaurants en musea en de vriendelijkste culturen. Op die boot is er voldoende speelgelegenheid voor (klein)kinderen aanwezig, genoeg boeken om de rest van uw leven te kunnen lezen en u mag iedere dag drinken van versgeperste sappen van de heerlijkste vruchten…

Grote kans op zinken boot
U mag vandaag al starten met het uitnodigen van familieleden en vrienden maar u geeft daarbij wel aan dat er 1 klein probleempje is. De kans dat de boot tijdens de reis zinkt is namelijk 95%. Vijfennegentig procent inderdaad. Dat is veel… Benieuwd naar wie er nog met u mee op bootreis gaat? Stel het ze zo gewoon eens voor.

IPCC Klimaatrapport
Afgelopen vrijdag bracht de VN haar Klimaatrapport uit. De zekerheid dat de mens verantwoordelijk is voor het opwarmen van de aarde is nog verder naar boven bijgesteld, naar boven de 95%. Vijfennegentig procent inderdaad. Dat is veel…  De gevolgen zijn inmiddels bekend: een stijgende zeespiegel, extremer weer, dalende voedselopbrengsten, miljoenen klimaatvluchtelingen op drift, aantasting van waardevolle biodiversiteit en nog wat narigheden meer.

Repareer de boot
De keus die u nu kunt maken is de volgende: ga ik nou toch die bootreis maken wanneer ik voor 95% zeker weet dat die boot gaat zinken? Ik zal u mijn keuze geven: voor geen goud! Ik zou het volgende doen: Ik zou de bootmaatschappij vragen de boot zo te repareren dat ie de gehele reis vaarbestendig is. Dan moet ik waarschijnlijk wel wat bij betalen, maar dan weet ik in ieder geval zeker dat we de eindbestemming veilig halen. Ik betaal dus extra voor die veiligheid en zekerheid van een goede aankomst.

Zet een prijs op het veroorzaken van klimaatverandering
Het vreemde is nu dat we voor het voorkomen van klimaatverandering niet substantieel extra betalen. Er is in Europa wel een systeem wat het beprijzen van het broeikasgas CO2 zou moeten realiseren, maar dat ligt vanwege veel te lage ambities volledig op zijn gat. Er wordt nu dus gewoon niet betaald voor het veilig bereiken van onze eindbestemming. De organisatie Urgenda heeft daarom besloten om de Nederlandse Staat aan te klagen vanwege een onrechtmatig en onverantwoord klimaatbeleid. Een andere oplossing is het pleiten bij uw volksvertegenwoordiger voor een hogere prijs op de uitstoot van CO2, bijvoorbeeld via een CO2 belasting.

Het is niet moeilijk een stukje verantwoordelijkheid te nemen voor het bereiken van een gezamenlijke eindbestemming. Bekijk bijvoorbeeld ook eens wat het 5 stappenplan naar CO2-neutraal ondernemen voor uw organisatie kan betekenen.

Ik wens u een behouden vaart!

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder