Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?

Energiebesparing

Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor een bindend doel voor ieder land om trapsgewijs naar een jaarlijkse energiebesparing van 1,5 procent toe te werken. In deze besparing is een belangrijke rol weggelegd voor bedrijven en instellingen. Zo hebben bedrijven, die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) verbruiken, een energiebesparingsplicht. Ze zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden.

Wat betekent dit voor je kantoor?

In de regel geldt dat de verplichting wordt opgelegd aan degene die activiteiten in een gebouw uitvoert. Maar er wordt ook gekeken naar de eigenaar van het gebouw of degene die bevoegd is tot het treffen van voorzieningen aan het gebouw.

Dat leidt in de praktijk vaak tot een discussie tussen huurder en verhuurder. Want wie is nu waar verantwoordelijk voor? Het is daarbij belangrijk dat de afspraken goed in de huurovereenkomst zijn vastgelegd. De huurder is immers lang niet altijd bevoegd om bouwkundige aanpassingen aan het gebouw te doen. Vaak wordt als vuistregel gehanteerd dat verhuurder gebouwgebonden maatregelen moet treffen (zoals het isoleren van een spouwmuur of het aanpassen van de gebouwgebonden installatie) en de huurder de overige maatregelen. Maar dit kunnen beiden dus zelf bepalen in de huurovereenkomst.

Dat wil overigens niet zeggen dat een handhaver daar aan gebonden is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gebouw dat niet is voorzien van LED-verlichting, waar dat wel had gekund. Die maatregel is immers veelal binnen 5 jaar terug te verdienen. De handhaver kan hier bijvoorbeeld een ‘last onder dwangsom’ opleggen aan de huurder, terwijl beiden hebben vastgelegd dat deze maatregel door de verhuurder moet worden genomen. Dan is het wel zo handig om goed vastgelegd te hebben wie er voor de maatregelen verantwoordelijk is.

Netbeheerders gaan data met handhavers delen

In het verleden hadden de verschillende omgevingsdiensten, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht en handhaving op de energiebesparingsplicht, veel capaciteitsproblemen, waardoor hier in de praktijk niet heel veel van terecht kwam. Maar daar komt verandering in! De netbeheerders worden verplicht om, op verzoek van een omgevingsdienst, de exacte energieverbruikgegevens per aansluiting te verstrekken. Het gaat dan om de energieverbruikgegevens van eindgebruikers en alleen voor die eindgebruikers die boven de vastgestelde drempelwaarden uitkomen. Dit betekent dus dat handhaving een stuk eenvoudiger gaat worden en de urgentie om echt werk te maken van de verplichting tot energiebesparing hoog is.

Waar begin ik?

Het inzichtelijk maken en rapporteren kan in vier eenvoudige stappen:

  1. Energiemonitoring: een energiemonitoringcentrum, zoals bijvoorbeeld de Hubgrade van Veolia, helpt je om het werkelijke energiegebruik inzichtelijk te maken. Op basis van inkoopmeters voor gas, elektriciteit en warmte heb je dan goed inzage in het verbruik.
  2. Gedetailleerde analyse: Met submeters kan je het energiegebruik per etage, afdeling monitoren of zelfs per machine inzichtelijk maken. Dit geeft een gedetailleerd inzicht in je gebruikspatronen.
  3. Expert advies: Laat je adviseren door een energieanalist, hij/zij biedt gerichte adviezen om je energiegebruik te optimaliseren.
  4. Compliance ondersteuning: Met al deze gegevens kan de energieanalist de verplichte rapportages voor de Informatieplicht, de energieaudit EED (Europese Energie Efficiency Richtlijn) en de Onderzoeksplicht voor je verzorgen.

En wist je dat zonder al te grote investeringen snel en eenvoudig 5 tot 10 procent besparing op het energieverbruik is te realiseren? En dat is niet alleen goed voor een kostenreductie, het helpt ook de CO2-uitstoot terug te dringen. Ronald Remijn, Manager energiemonitoring centrum Hubgrade bij Veolia, vertelde hier eerder over bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Alles over de wet- en regelgeving vind je op de website van RVO. Wil je meer weten over energiemonitoring, mogelijke besparingen en hoe je aan de verplichte rapportages kunt voldoen? Klimaatplein partner Veolia Gebouwenbeheer helpt je graag verder.

Foto’s: Veolia

Gerelateerde artikelen

Gestandaardiseerde aanpak voor ketenpartners aardgasvrije woningen

Energiebesparing

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor vastgoed komt één vraag steeds vaker naar voren:...

Lees verder

Medewerkers financieel voordeel geven op verduurzaming eigen huis

Energiebesparing

De onderneming  Brink Climate Systems biedt haar medewerkers aanzienlijke kortingen op de aanschaf en installatie...

Lees verder

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder