Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt op het verminderen van afval en het hergebruiken van grondstoffen. Klimaatplein partner Technische Unie lanceert hiervoor een bewustwordingscampagne om klanten en andere relaties mee te nemen in de mogelijkheden van circulair installeren.

Wat is circulariteit?

Circulariteit gaat over het sluiten van de materiaalkringloop door producten zo te ontwerpen, produceren, gebruiken en hergebruiken dat er zo min mogelijk verbruik en afval ontstaat. Voor bedrijven in de installatiebranche betekent dit een verschuiving naar duurzamere productieprocessen en het gebruik van minder, maar kwalitatief betere producten, en herbruikbare materialen.

Aanpak Technische Unie

Technische Unie ziet dat inkoopprijzen van sommige producten stijgen omdat de benodigde grondstoffen steeds minder makkelijk voorhanden zijn. Het delven van die grondstoffen brengt ook een bepaalde milieu impact met zich mee. Daarom zet Technische Unie zich actief in voor meer circulariteit door onder andere deel te nemen aan het Brancheplan Verpakkingen om afval te verminderen. Ook biedt ze retourlogistieke opties zoals Circopomp en Circolektra aan, waarmee gebruikte materialen efficiënt worden teruggenomen en verwerkt.

Assortiment circulaire producten en diensten

Het assortiment van Technische Unie omvat een groeiend aantal circulaire producten, herkenbaar aan circulariteitsiconen zoals recycle, reuse en rethink. Met ruim 60 leveranciers die hieraan bijdragen, zijn al meer dan 33.000 producten voorzien van gedetailleerde documentatie en certificering over hun milieu-impact.

Hoe kunnen installateurs meedoen?

Installateurs kunnen op verschillende manieren bijdragen aan een meer circulaire economie. Door steeds vaker te kiezen voor producten met circulaire eigenschappen, zoals producten met een langere levensduur en herbruikbare en recyclebare materialen, kunnen ze hun milieu-impact verminderen en voldoen aan toekomstige wetgeving omtrent afvalvermindering.

Ontdek de campagne over circulariteit

Benieuwd naar hoe Technische Unie circulariteit in de praktijk brengt? Bezoek tu.nl/circulair voor meer informatie over dit thema en leer hoe ook jouw installatiebedrijf kan profiteren van circulaire oplossingen in de installatiebranche.

Beeld: Technische Unie

Gerelateerde artikelen

Meelunie berekent en reduceert CO2-uitstoot

CO2-neutraal ondernemen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder

Carbon footprint van brood Boboli wordt flink kleiner

CO2-neutraal ondernemen

Directeur Bart Hulsman concentreert zich op wat mogelijk is “Ons doel is om in 2030...

Lees verder