Climate makeover bouwbedrijf Vrouwe

Bouwbedrijf Vrouwe

Peter Vrouwe > Bouwbedrijf Vrouwe:

“Als kleine organisatie vind ik het lastig om de stap tot MVO te zetten. We zijn naar mijn idee goed bezig met afval scheiden, hergebruik en energie maar we zouden graag een volgende stap maken. Met een beetje hulp naar CO2 neutraal zou mij erg trots maken. Die bijdrage aan de toekomst vind ik erg belangrijk.”


[tabcontent id=”tab1″]

“Met een beetje hulp naar CO2-neutraal zou mij erg trots maken”

De bouw is een branche die flink met duurzaamheid bezig is. De bouw is óók een branche die heel handig is. Met wet- en regelgeving rond duurzaamheid, bijvoorbeeld. Daar moet Peter Vrouwe, eigenaar van bouwbedrijf Vrouwe BV (acht man in dienst en nog een hoop zzp’ers), niets van hebben. “Er zijn genoeg trucjes in de bouwwereld, maar daar hou ik niet van. Aan de andere kant zorgt de regelgeving niet altijd voor het duurzaamste product, dat moet ook gezegd worden, maar het is goed dat er regels zijn.”

Vrouwe zag een advertentie in een plaatselijke krant over de Climate Makeover, en had wel oren naar een adviestraject over het verduurzamen van zijn bedrijf. “Ik ben er altijd al mee bezig, ik denk en geef om de toekomst, maar je hebt er niet altijd even veel tijd voor als ondernemer. Ik ben benieuwd wat voor adviezen ik straks over mijn bedrijfsvoering zal krijgen.”

Duurzaamheid leeft ook enorm onder klanten, vertelt Vrouwe, die eerder dit jaar een huis heeft opgeleverd dat volledig energieneutraal kan zijn. “Nul op de meter. Goed isoleren is de basis. Luchtdicht bouwen. Efficiënt omgaan met de ruimtes. Warmteopwekking met een luchtwarmtepomp. Zonnepanelen. Dan kom je een heel eind. Het is allemaal iets duurder om te bouwen en ook de materialen kosten wat meer, maar dat is een kortetermijnvisie. Op de lange termijn gaat zo’n huis je natuurlijk enorm veel geld besparen.”

Dat is een voorbeeld van een klant met een duurzame wens. Maar veel klanten hebben natuurlijk ook wat minder duurzame wensen. “Ik wil wel weten wat ik dan moet doen. Als een klant wensen heeft die totaal niet duurzaam zijn, dan kan ik dat moeilijk weigeren. Ik wil wel weten wat Rob van der Rijt daarover te zeggen heeft.”

Het adviestraject is begonnen met het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk. Vanuit dat inzicht is het makkelijk om straks die maatregelen te nemen die de meeste impact hebben. De CO2-voetafdruk van Vrouwe ziet er op dit moment als volgt uit:

Bouwbedrijf Vrouwe CO2-voetafdruk

Rob van der Rijt van het Klimaatplein:

“Wanneer je naar de eigen organisatie van het bouwbedrijf kijkt dan zie je dat stroom- en gasverbruik een groot gedeelte van de CO2-voetafdruk veroorzaakt. Wanneer we starten met het reduceren van dat verbruik en vervolgens het restant groen inkopen en opwekken dan is al een groot gedeelte van de impact verdwenen. Vervolgens moet naar het verminderen van het dieselverbruik van de bedrijfswagens gekeken worden”

 

 

 

 

 

 

Alle winnaars

[/tabcontent]

[tabcontent id=”tab2″]

Peter vrouwe op kantoor

Op 3 december bezocht Rob van der Rijt van het Klimaatplein Peter Vrouwe in zijn bedrijfsgebouw. Als bouwondernemer wist hij zelf al goed waar de meeste besparingen zijn te halen. Dankzij de Climate Makeover voelt hij zich nu gedwongen om de noodzakelijke maatregelen ook daadwerkelijk uit te voeren. De uitvoering heeft dankzij de Makeover een hogere prioriteit gekregen. Zo komt zijn installateur binnenkort een demonstratie geven van verschillende LED mogelijkheden, is hij bezig met zich te informeren over het plaatsen van zonnepanelen en onderzoekt hij manieren voor het duurzamer verwarmen van de werkplaats. Ook heeft hij zijn leveranciers onder de loep genomen “Hoe duurzaam ondernemen mijn leveranciers zelf eigenlijk en wat doen zij aan het reduceren van CO2-uitstoot?”. Het verbaasde hem dat die informatie over duurzaamheid van zijn leveranciers zo goed terug te vinden is op hun websites. CO2-voetafdrukken en genomen bespaarmaatregelen worden volop gecommuniceerd. “Dan zie je toch dat het item steeds belangrijker wordt richting de klant.”

Qua eigen inkoop van stroom en gas bleek de elektriciteit die door Vrouwe wordt ingekocht voor 70% afkomstig van waterkrachtcentrales uit het buitenland. Deze meestal al verouderde centrales leveren geen toegevoegde waarde aan het extra opwekken van duurzame energie in Nederland. Het gas dat wordt ingekocht is ook niet groen, alhoewel dat ook nog erg lastig is in Nederland vanwege het zeer beperkte aanbod. Daarom gaan we onderzoeken hoe we stroom en gas toch zo groen mogelijk kunnen inkopen.

Qua liters getankte diesel voor de bedrijfswagens wordt het wat lastiger om dat naar 0 terug te brengen. “Elektrische opties heb ik bekeken, maar die zijn er nog niet voor de bestelwagens die wij rijden. En tanken op (groen) gas neemt te veel laadruimte in beslag, het moet wel praktisch blijven”. Zuiniger rijden en het vervangen van de oudste wagens voor nieuwere en schonere exemplaren zou kunnen. Maar ik verwacht dat we het voor het restant van de CO2-uitstoot toch nog de komende jaren met CO2-compensatie moeten doen. Daar ga ik nu de verschillende opties voor bekijken”

Tussenverslag 3 mei 2016

“De eerste stappen voor duurzame energie zijn gezet. Onze bouwplaatsen worden per 1 april voorzien van in Nederland opgewekte duurzame energie en dat geldt ook voor onze vestiging in Assendelft. De uitstoot van CO2 veroorzaakt door ons gasverbruik wordt gecompenseerd.

Vrouwe zonnepanelen Climate makeoverHalf april is de eerste serie van zonnepanelen geplaatst. We overwegen later dit jaar nog meer hierin te investeren maar willen eerst eens kijken hoe het bevalt. We starten nu met 12 panelen met een vermogen van ca. 2850 KwH.

En natuurlijk gaan we ook besparen op energieverbruik. We hebben diverse bouwlampen (verlichting op de bouwplaats) vervangen door led verlichting. 50% van de werkplaatsverlichting en de buitenverlichting zijn ondertussen in LED uitgevoerd. Ook zijn we bezig met onze elektricien om de verlichting in het kantoor te verduurzamen en de tl buizen te vervangen door led buizen. Hiervoor maken we binnenkort een proef opstelling voor de keuze van het kleur licht, in oktober gaan we ze dan daadwerkelijk omzetten.

Voor wat de bedrijfsvoering op onze vestiging hebben we het verduurzamen goed onder controle. Voor wat betreft het product wat we leveren (bouwen van woningen) zijn er nog wel vragen. Onze leveranciers zijn veelal ook al goed bezig met een MVO – CO2 neutraal beleid. Dus met het toepassen van nieuwe producten zit het wel goed. Maar we produceren ook afval, onttrekken grondstoffen van onze planeet en hebben veel transport van en naar de bouwplaats. Ook zijn de woningen die we neerzetten zelden volledig energieneutraal. Dit alles wordt niet in onze CO2 footprint meegenomen. Het totaal van onze impact geeft dus denk ik nog steeds een vertekend beeld, ook al zijn we als onderneming zelf op de goede weg.” Nog een tip van Klimaatplein hierover: Doe onze afvaltest en ontdek de mogelijkheden van bewust afval sorteren.

[/tabcontent]

[tabcontent id=”tab3″]

In dit filmpje laat Bouwbedrijf Vrouwe zien welke stappen zijn gezet richting een klimaatneutraal bedrijf. Kijk hieronder hoe ze besparen op energie, zelf duurzaam opwekken en groen inkopen en de bedrijfsvoering verduurzamen.

 

Alle winnaars

[/tabcontent]