Meten en rapporteren van emissies van broeikasgassen
CO2-neutraal ondernemen
Het jaarlijks meten en rapporteren van scope 1 en 2 emissies van broeikasgassen is eigenlijk...
Sinds 2019 werkt Klimaatplein partner HEVO samen met de gemeente Krimpenerwaard aan een toekomstbestendige huisvesting. De bouwoplossing moest bijdragen aan duurzaamheid en lagere huisvestingskosten. In 2020 stelde HEVO een scenariostudie en businesscase op om de CO2-uitstoot te minimaliseren en de kosten te optimaliseren.
De gemeente wilde een duurzaam gemeentehuis ontwikkelen. HEVO hielp bij het concretiseren van deze wens via een workshop over circulariteit, resulterend in een ambitiedocument. Dit document was gebaseerd op vier circulaire ontwerpstrategieën, zoals hernieuwbare en secundaire grondstoffen, hergebruikte elementen en toekomstbestendigheid, en diende als leidraad voor het verdere ontwerp.
Een uitdaging was de overgang van lineair naar circulair ontwerpen. Dit vereiste een ontwerpteam met een gedeelde motivatie voor duurzaam bouwen. Gedurende het proces werd het team vaak uitgedaagd om anders te denken, wat leidde tot een waardevolle samenwerking met externe partijen voor duurzamere keuzes en herbruikbare materialen.
De gemeente Krimpenerwaard toont lef door een circulaire bouwmethode toe te passen. De draagconstructie bestaat uit hout en materialen met lage CO2-uitstoot, aangevuld met hergebruikte elementen uit regionale donorgebouwen. Het gebouw wordt demontabel gebouwd voor toekomstig hergebruik.
Hierbij een aantal voorbeelden van concrete circulaire toepassingen:
• Hergebruikte bakstenen (o.a. noordgevel)
• Volledig demontabele houten constructie
• Hergebruikte houtafwerkingen
• Hergebruikt staal (o.a. uit een gesloopte gymzaal)
• Hergebruikt meubilair en inrichtingselementen zoals kluisjes
• Vaste inrichting van ingezameld hout
• Biobased isolatie
• 100% circulaire tapijttegels
Het gemeentehuis biedt niet alleen duurzaamheid in het gebouw, maar is ook een centrale locatie voor inwoners en medewerkers, wat de dienstverlening verbetert. De kwaliteit van de werkomgeving verhoogt bovendien de aantrekkelijkheid van de gemeente als werkgever. Het gemeentehuis ligt aan een natuurgebied en wordt gebouwd volgens natuurinclusieve en klimaatadaptieve principes. Het stimuleert daarmee de herinrichting van omliggende gronden als natuurgebied.
Meer weten? Bezoek hier de HEVO pagina op het Klimaatplein.
Beeld: HEVO