Familiebedrijf Van Schie pakt door met duurzaam ondernemen
CO2-neutraal ondernemen
Marcel van Schie, geboren in Delft, groeide op met ondernemen in zijn bloed: zijn vader...
Stel je hebt enkele pannenkoekenrestaurants in monumentale panden in Amsterdam. Hoe kun je zo’n onderneming verduurzamen? Waar liggen de quick wins en waar de barrières? Nicolette Bosschieter, directeur van Pancakes Amsterdam en deelnemer aan de Alliantie Klimaatactie vertelt erover.
“Op sociaal gebied zijn we al jaren maatschappelijk verantwoord bezig. Zo hebben we een super divers personeelsbestand en willen we iedereen een kans geven om bij ons te leren en zich te ontwikkelen. De volgende stap op het gebied van duurzaamheid is dan het klimaat. De opwarming van de aarde is een probleem waar wij ook als ondernemers wat tegen moeten doen. Maar wát wij nu precies kunnen doen is best een zoektocht. Dat is een belangrijke reden om ons aan te sluiten bij de Alliantie Klimaatactie.”
Pancakes Amsterdam heeft al behoorlijk wat maatregelen genomen om te besparen op energie. Denk aan het plaatsen van tochtgordijnen en deurdrangers om de warmte binnen te houden. Of het vervangen van oude lampen door energiezuinige LED-verlichting. Omdat de meeste restaurants in een monumentaal pand zitten, is het beter isoleren van muren en ramen wel echt een probleem. “Daar kunnen we niet zomaar overal dubbel glas in zetten. Daarnaast zijn het ook huurpanden, dus moet de verhuurder ook mee willen het verduurzamingsverhaal.“
Er zijn door Pancakes Amsterdam > een stuk of 20 leenfietsen voor het personeel aangeschaft zodat ze gezond, schoon en snel op het werk kunnen komen. En ze gaan over naar een écht groene stroom- en gasleverancier. “Maar alle voorgenoemde maatregelen zien wij eigenlijk meer als logisch dan dat we het als persé duurzaam zien. Dit soort dingen doe je gewoon. Het bespaart op energiekosten, geeft een goed gevoel en maakt het personeel blij.”
Nicolette heeft nog wel een belangrijke uitdaging: hoe bakt ze de pannenkoeken klimaatneutraal? “We bakken nu nog de meeste pannenkoeken op aardgas, dat zijn we gewend en werkt gewoon heel prettig. Maar willen we naar klimaatneutraal, dan moeten we van het aardgas af. Dus zijn we aan het experimenteren met het bakken op inductie. En dat werkt nog niet optimaal, het is echt een zoektocht. Bijvoorbeeld met welke pannen bak je het best, en op welke manier moeten we bakken? Daar vinden we echt nog het wiel uit, heb ik het idee, want ook bij collega pannenkoekondernemers wordt er nog vooral op gas gekookt en gebakken. Dus als iemand hiervoor tips heeft, dan houd ik me aanbevolen!
Het interessante van deelnemen aan de Alliantie Klimaatactie > is dat er heel diverse ondernemers in zitten die allemaal hun eigen successen en barrières hebben. We gaan in die Alliantie allemaal voor die 40% CO2-reductie in 5 jaar tijd en door het samen te doen kunnen we kennis delen en zo de transitie naar een duurzamer Nederland versnellen.”
Foto: Pancakes Amsterdam