Deventer Profielen bespaart resoluut energie

Energiebesparing

Cradle to cradle Certifiedtm ben je niet zomaar. Dan ben je als bedrijf vastberaden om duurzame producten op de markt te brengen. Niet alleen de dichtingsprofielen van Deventer Profielen uit Breda zijn milieubewust; de bedrijfsvoering is dat ook. Energiebesparing blijkt een stevig anker om het duurzame karakter steeds verder te ontwikkelen. Laat je dus vooral inspireren door deze duurzame koploper.

Dat je in relatief korte tijd veel duurzame winst kunt bereiken, blijkt uit het verhaal van Deventer Profielen. Ellis Littooij, Management Assistent en duurzame aanjager binnen het bedrijf, vertelt: “Zes jaar geleden gooiden we onze bedrijfsvoering om. We wilden ons onderscheiden op de markt. Het was ons duidelijk dat grondstoffen steeds schaarser worden. Hier wilden we graag milieuvriendelijke antwoorden op vinden. Na veel gesprekken met experts kwamen we bij de Cradle to Cradle-filosofie uit.”

Samen meer circulariteit in bouw

Inmiddels zijn de dichtingsprofielen van Deventer Profielen ‘Silver’ gecertificeerd. “Onze klanten focussen zich ook op Cradle to Cradle. Zo stuwen we elkaar naar steeds duurzamere hoogten. We leveren onze dichtingsprofielen aan producenten van houten en aluminium raam-, kozijnsystemen en scheidingswanden. Samen bieden we totaaloplossingen voor meer circulariteit in de bouw”, vervolgt Ellis Littooij.

Erkende Maatregelenlijst als leidraad

Cradle to Cradle betekent dat je je als bedrijf ook inzet voor een optimaal productieproces. Energieverbruik is een cruciaal aandachtspunt. “Wij kozen ervoor om qua duurzame bedrijfsvoering samen op te trekken met Stichting Stimular. We hebben ons laten adviseren, zodat we er zeker van zijn dat we op het juiste moment de juiste dingen doen. Stimular gebruikt hierbij onder andere de Erkende Maatregelenlijst van het Ministerie van EZK als leidraad voor energiebesparing. Handig, want dan weten we dat we ook aan deze verplichting voldoen. Daarnaast zijn we ook deelnemer aan het praktijkonderzoek CO2-beprijzing van het Klimaatplein”

Een reflecterend wit dak

De eerste maatregel was meteen een drastische. In 2018 is het zwarte dak van Deventer Profielen vervangen voor een wit dak, waardoor er altijd een aangenaam binnenklimaat heerst. “Het dak reflecteert zonlicht. Het gebouw blijft hierdoor koeler en de temperatuur varieert minder. Overigens maakten we gebruik van een subsidieregeling om het dak te realiseren. Goed om te weten: als je als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie investeert, dan kom je wellicht in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA).”

Mag het licht uit?

Vervolgens is alle TL-verlichting op de werkvloer en in de kantoren vervangen. Hier zijn bewegingsmelders bij aangesloten. Ook de reclameverlichting is aangepakt en gaat sowieso om 23.00 uur uit, omdat er dan niemand meer langs het gebouw rijdt. En de drankautomaat heeft zelfs helemaal geen verlichting meer.

Kijk rond, kijk breed

En zo zijn er nog veel meer zaken onder handen genomen. Grote en relatief kleine maatregelen lopen door elkaar heen. “Alle beetjes helpen, en bij energiebesparing moet je vooral breed willen kijken”, tipt Ellis Littooij. “Zo hebben we bijvoorbeeld energiezuinige motoren voor onze extrusielijnen in gebruik. Het continue onderhoud van onze persluchtleidingen bespaart ook energie. De leidingen zijn gevoelig voor kleine lekverliezen en dus houden we in de gaten of er geen lucht kan weglekken. En als via de groene energievergelijker WISE blijkt dat het groener kan, dan kiezen we ieder jaar voor een nieuwe energieleverancier.”

Verdere greep uit de maatregelen

Het pand van Deventer Profielen is aangesloten op stadsverwarming. “Hier kunnen we helaas weinig aan veranderen. Dat maakt het des te interessanter om te kijken waar we wel impact kunnen hebben. De restwarmte van ons productieproces gaan we gebruiken om het magazijn te verwarmen. Onze leidingen op de productievloer zijn afgelopen jaar geïsoleerd. De radiatoren zijn dit jaar aangesloten op een klokthermostaat, zodat de stadsverwarming pas aangaat als wij aan het werk gaan. Bij de verbouwing van een afdeling hebben we Cradle to Cradle-gecertificeerde Faay wanden gebruikt.”

Extra moeite

Het doorvoeren van deze maatregelen klinkt misschien simpel; dat is het niet. “Voor elke maatregel hebben we in overleg met onze moedermaatschappij keuzes gemaakt. Die waren niet altijd gemakkelijk, maar als Cradle to Cradle-bedrijf zijn we het aan onze stand verplicht om extra moeite te doen.”

Spannende Milieubarometer 2020

Hoeveel energiebesparing al deze maatregelen nu precies opleveren? “Dat komt dit jaar via de Milieubarometer antwoord op. Met 650.000 kWh zijn we een grootverbruiker in energie. Juist daarom is het belangrijk dat wij hoog inzetten op energiebesparing. Voor ieder bedrijf is dit zo langzamerhand een must. Onze klanten doen het simpelweg niet voor minder, maar ook de Nederlandse wetgeving beweegt hier in rap tempo naartoe.”

Handig: als vanzelf voldoen aan informatieplicht energiebesparing
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Voor Deventer Profielen ging dit als vanzelf, omdat qua verduurzamingsproces werd opgetrokken met Stichting Stimular, dat de erkende maatregelen voor energiebesparing als leidraad neemt. Meer informatie hierover vindt u op www.rvo.nl/informatieplicht 

Fotografie: Sanne van den Elzen

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder