Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties
CO2-neutraal ondernemen
Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze...
Uiteraard heeft het Nivon, als eigenaar van twintig complexen en kampeerterreinen voor natuurliefhebbers, duurzame doelen om minder elektriciteit en gas te gebruiken. Maar directeur Ron Manuel en vrijwilliger Kees Hogervorst van het Nivon geven meteen aan dat duurzaamheid zó veel meer is dan energie besparen alleen. Ze vertellen erover.
Daarvoor gaat Ron Manuel terug naar het jaar 1924, het jaar dat het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (afgekort Nivon dus) werd opgericht. “Het zit ‘m dan vooral in het woord Volksontwikkeling, een oubollige term natuurlijk, maar het gaat erom dat we als vereniging proberen onze kennis over duurzaam, gezond en groen leven over te dragen aan onze leden.”
Nivon heeft in totaal 24.000 leden. “24.200 op dit moment”, preciseert de directeur. Veel ervan vieren vakantie in de vakantiehuizen, kamperen op de terreinen of nemen deel aan de activiteiten die Nivon organiseert. En alles ademt natuur, ademt groen. Manuel benadrukt: “Maar we houden niet van de belerende toon. We willen duurzaamheid laagdrempelig houden, het als vanzelfsprekendheid zien.”
Manuel ziet dit terug in de manier waarop gasten samen koken in de keukens van de vakantiehuizen; met lokale en biologische producten. Hij ziet het ook terug in het beheer van de vele hectaren grond van de kampeerterreinen; met respect voor de natuur. En uiteraard worden er geen chemische onkruidverdelgers gebruikt. Ron Manuel: “Verder leggen we natuurlijke houtwallen aan, als schuilplaats voor allerlei beestjes. Ook planten we wilde bloemen en planten, voor het versterken van de biodiversiteit.” En Manuel ziet het terug in hoe de leden en de vrijwilligers reizen; met de fiets of met openbaar vervoer. “En zeker niet met het vliegtuig.”
Kees Hogervorst is een van de vrijwilligers van het Nivon en organiseert regelmatig ledenactiviteiten. Zo gaf hij onder andere workshops over sluipverbruik. “Het is voor veel mensen een hele openbaring dat apparaten in je huis ongemerkt energie gebruiken. Je elektrische deurbel bijvoorbeeld, die vraagt continu stroom.” Ook zijn workshop ‘meten is weten’ kon rekenen op een hoop geïnteresseerden.
Over meten is weten gesproken, Hogervorst houdt bij Nivon ook de energiehuishouding in de gaten. Want duurzaamheid gaat voor een groot deel ook wél over energie. Nivon wil 50% minder energie gebruiken in 2024 ten opzichte van 2012. “Voor elektra zaten we in 2019 op 37%. Voor gas lopen we wat achter: 22%”, lepelt Hogervorst op. Vorig jaar telt hij niet mee: “Dat was een coronajaar, die cijfers zijn niet representatief.”
Een aantal kampeerterreinen is al goed op weg om de doelstelling te halen. Sowieso hebben de Nivonhuizen en -terreinen allemaal een duurzaam Green Key certificaat. Het terrein dat Kees Hogervorst zo ongeveer tot zijn standplaats heeft gemaakt, natuurcamping De Grutto in Zuid-Holland, is al energieneutraal. De zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak van het campinggebouw en een warmtepomp zorgen daarvoor. Bij andere complexen ligt het uitdagender, met name doordat de gebouwen al wat ouder zijn. De vrijwilliger energie-expert van het Nivon hierover: “We hebben de eerste belangrijke maatregelen genomen. We hebben alle leidingen en kruipruimtes geïsoleerd, het sluipverbruik van koelkasten aangepakt en overal ledverlichting geïnstalleerd.”
De volgende stap vraagt om substantiële bedragen. Ron Manuel, de directeur die de portemonnee van het Nivon beheert hierover: “Wij zijn de coronacrisis doorgekomen, maar het is niet zo dat we geld op de plank hebben liggen om al onze cv-ketels te vervangen door duurzame warmtepompen.” Het zijn bovendien grote, relatief energie-onzuinige huizen die met een collectieve ketel in het geheel worden verwarmd. Manuel vraagt zich af: “Wellicht kunnen we proberen om alleen de kamers te verwarmen die op dat moment worden gebruikt. Daar valt op energiegebied nog wel wat te winnen.”
Met deze uitdagingen in het verschiet prijzen Manuel en Hogervorst zich gelukkig met hun onlangs afgesloten groene energiecontract bij energieleverancier Greenchoice, gunstig voor vijf jaar, tegen een vaste prijs. Kees Hogervorst over de deal: “Daar hebben we geluk mee, zeker met de stijgende energieprijzen.” Uiteraard blijven Ron Manuel en Kees Hogervorst daarbij ambitieus én creatief de duurzame doelen natreven. Zoals het echte Nivon natuurvrienden betaamt.
Over Nivon en Greenchoice
Nivon is een vereniging met natuurhuizen en kampeerterreinen voor natuurliefhebbers en kiest voor zakelijke groene energie van Klimaatplein partner Greenchoice. Samen proberen zij energie te besparen, gas én elektriciteit.