Energielabel van je bedrijfspand verbeteren is straks verplicht

Energiebesparing

Bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 m³ aardgas of 50.000 kWh verbruiken zijn bij wet verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Er is een erkende maatregelenlijst voor energiebesparing opgesteld door de overheid. Het gaat hierbij specifiek om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Daarnaast komt er in 2023 een verplichting van Energielabel C voor kantoren.

Verplicht energie besparen als bedrijf

Je kunt er als bedrijf voor kiezen om zelf energiebesparende maatregelen te nemen, die binnen 5 jaar zijn terugverdiend. Een andere mogelijkheid is om maatregelen te kiezen uit de erkende maatregelenlijst. Voordeel van het doorvoeren van deze maatregelen is dat je zeker weten voldoet aan de landelijke energiebesparingsplicht. “We zien in de praktijk regelmatig dat bedrijven onbewust te weinig verduurzamen en daardoor niet voldoen aan de energiebespaarplicht.” Aldus Thom van Es van Pure Energie Zakelijk.

Zelf je bedrijf verduurzamen

De Wet milieubeheer laat ook ruimte voor individuele initiatieven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkele erkende energiebesparende maatregelen toe te passen. In dat geval moet je wel gelijkwaardige of zelfs betere alternatieve maatregelen nemen voor elke erkende maatregel die niet is genomen. “Daarmee moet je dus net zoveel energie besparen. Het risico is ook hier weer dat je iets op eigen houtje bepaalt en dat het bevoegd gezag vervolgens nog moet beoordelen of je hiermee wel voldoet aan de energiebesparingsplicht.”

Energielabel C is straks verplicht

Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoren met een oppervlakte groter dan 100 m² verplicht om een energielabel C, B of A te hebben. Wanneer dat niet het geval is, mag de werkruimte niet langer als werkplek gebruikt worden. Je kunt het energielabel van je bedrijfspand verbeteren door duurzame maatregelen te nemen. Volgens een schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voldoet 60% niet aan deze verplichting. Veel bedrijven moeten nog verduurzamen dus.

“Het is van belang om je van te voren goed te laten informeren als je zakelijk gaat verduurzamen.” Erkende adviseurs staan klaar om bedrijven te ondersteunen tijdens het verplicht verduurzamen.

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klein Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder