Geld verdienen tijdens de feestdagen met vijf eenvoudige energietips

Energiebesparing

Energie besparen levert euro's op

Ondernemers denken vaak nog dat duurzaam ondernemen vooral geld kost. Rob van der Rijt van het Klimaatplein helpt dit misverstand graag de wereld uit met direct toepasbare tips om energie te besparen.

“Ik ken veel organisaties waar 30% van het energieverbruik pure verspilling is. ‘s Nachts staan bijvoorbeeld verlichting, computers, printers of andere apparatuur nog aan. Als je bewustwording onder je medewerkers creëert en zorgt dat alle apparatuur ‘s nachts uitstaat, help je én het milieu én je portemonnee. Het geld ligt echt op straat voor de ondernemer”, verzekert Van der Rijt.

5.000 euro per jaar verdienen

Jaarlijks kan een gemiddeld MKB-bedrijf met bijvoorbeeld 15 leaseauto’s en 15 Pc’s zo’n 5.000 euro besparen door het energieverbruik te reduceren. “Wanneer je in de winter de deuren van een winkel of showroom dichthoudt, levert dat 3000 euro op vanwege minder warmteverlies per jaar (zonder dat je klandizie verliest!). Je bespaart ook 630 euro door de Pc’s in de energiestand te zetten. En wanneer je de bandenspanning van de leaseauto’s regelmatig controleert, geef je al snel 1.500 euro minder aan brandstofkosten uit per jaar.

Veel winst is ook te behalen in de periodes dat een ruimte gesloten is. Je kunt dan prima de temperatuur een graadje lager zetten. “Een temperatuurverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een energiebesparing van 6% op”, licht Van der Rijt toe.

Investeren in energiereductie

Nederland heeft in navolging van het Parijse klimaatakkoord besloten om verbruik van fossiele brandstoffen te gaan beprijzen met een prijs op CO2. Hierdoor zullen de energiekosten stijgen de komende jaren. Ook daarom is het voor een ondernemer interessant om energiebesparende investeringen te doen.

“Muur-, vloer-, en dakisolatie bespaart tot 30% aan energiekosten. In vijf jaar tijd heb je de investeringskosten terugverdiend. Bewegingssensoren voor de verlichting leveren een energiebesparing van 90% op. De terugverdientijd is twee jaar”. Dit is zomaar een greep uit de talloze voorbeelden van energiebesparingen > die direct geld opleveren.

Vijf simpele energie-bespaartips voor de feestdagen

  1. Controleer of alle verlichting binnen uit is.
  2. Zet de verwarming een graad lager.
  3. Is alle apparatuur uitgeschakeld?
  4. Check in een vrij uurtje tijdens de feestdagen je energieleverancier, hoe groen is die eigenlijk?
  5. Kom vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar gezond en schoon met de fiets naar het werk.

Structureel aan de slag met energiebewust ondernemerschap? Gebruik dan het gratis Klimaatplein 5-stappenplan >

Gerelateerde artikelen

30 Dagen Minder Wagen realiseert 123.000 groene kilometers

Energiebesparing

Ieder jaar wordt in Vlaanderen de campagne ‘30 Dagen Minder Wagen’ gehouden. Deze actie moedigt...

Lees verder

Biobased bouwen en isoleren krijgen flinke stimulans

Energiebesparing

De Rijksoverheid trekt 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te...

Lees verder

Dankzij energiemanagement maximaal profiteren van energie

Energiebesparing

Door onder andere de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat energieleveranciers geld gaan...

Lees verder