Meten en rapporteren van emissies van broeikasgassen
CO2-neutraal ondernemen
Het jaarlijks meten en rapporteren van scope 1 en 2 emissies van broeikasgassen is eigenlijk...
Er waait een frisse wind door de hotelbranche. Het is een circulaire wind, met de naam Breeze. Als ING Groenbank konden we al eerder een gunstigere financiering aanbieden voor andere duurzame hotelprojecten. Maar Breeze spant de kroon. In Amsterdam, aan de haven van IJburg, verrijst het eerste Zero Energy-hotel ter wereld.
Ik moest even met mijn ogen knipperen toen ik het hoorde: een hotel dat geen energie verbruikt. Want bij een hotel denk je niet meteen aan duurzaamheid. Ga maar na: airco’s maken vaak overuren, bergen handdoeken moeten elke dag worden gewassen. En ja, we dragen allemaal als hotelgasten ons steentje bij aan de verspilling. Ook ik vind het erg verleidelijk om extra lang onder de regendouche te blijven staan als ik in een hotel overnacht.
Bij Breeze hoef je je straks niet meer schuldig te voelen. Na vijf jaar voorbereiden en bouwen is het bijna zover; dan gaat Breeze open voor de eerste proefslapers. Vrijwel alles in de hotelkamers is gemaakt van duurzame materialen, van het kledingrek tot aan de velours kussentjes op het bed. Zo heeft eigenlijk alles wat je ziet bij Breeze zijn eigen duurzame verhaal. De chefkok gaat alleen werken met lokale producten van het seizoen. En als je straks in de fitnessruimte aan het fietsen bent, kun je op je Breeze-app bijhouden hoeveel energie je opwekt. Een idee met een knipoog natuurlijk, maar Breeze maakt serieus werk van duurzaamheid.
Hét unieke van Breeze is dat het een volledig energieneutraal gebouw is. Het is het levenswerk van dr. ing. Ben Bronsema, inmiddels 83 jaar oud. Op zijn 75ste promoveerde hij nog op een principe dat hij Earth, Wind & Fire noemt. Het is gebaseerd op zijn fascinatie voor de werking van termietenheuvels. De kleine beestjes blijken meesters in het controleren van luchtstromen, waardoor de temperatuur in hun onderkomen altijd gelijk blijft. Bronsema wist dat te vertalen naar een systeem waarbij de elementen wind, water, zon en aarde samenwerken aan verkoeling en verwarming van het pand. Resultaat: altijd een aangename temperatuur, een gezond binnenklimaat én geen energiekosten.
Bij ING Groenbank krijgen we geregeld plannen te zien waarin duurzaamheid een rol speelt bij de bouw of renovatie van een pand. Maar de ambitie die met Breeze is uitgesproken én gerealiseerd, vind ik getuigen van moed: volledig energieneutraal. De overheid stimuleert duurzame investeringen. Wij helpen onze ING relaties om een Groenverklaring aan te vragen binnen de mogelijkheden die de Regeling Groenprojecten 2016 biedt. Bij Breeze was er geen twijfel over mogelijk dat we op basis van de Groenverklaring een goedkopere financiering konden aanbieden.
Hoe zou dat zijn, circulair slapen? Ik heb me al aangemeld als proefslaper bij Breeze. Nu maar hopen dat ik tot de gelukkigen behoor…
Harry Koster is specialist Groenfinancieringen bij ING Groenbank
Beeld: Breeze