Grootste chipsfabriek van Nederland bespaart fors op energie dankzij zuinige compressor

Energiebesparing

Eén miljoen zakken chips per dag produceert de fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk. Bekende merken als Lays, Hamka’s, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland. Onder de titel ‘Performance with Purpose’ werkt PepsiCo wereldwijd aan duurzaamheid. Dat heeft de afgelopen jaren geleid tot aanzienlijk minder perslucht per kilo chips.

De PepsiCo-fabriek in Broek op Langedijk was in 1958 de eerste chipsfabriek op het Europese vasteland. Een aardappelteler begon in dat jaar samen met de Engelse chipsproducent Frank Smith aardappels te frituren in een schuur. Momenteel werken er driehonderd medewerkers in een moderne fabriek. In slechts twintig minuten worden aardappels omgetoverd tot een zak chips.

Laagste lifetime cost

‘Performance with Purpose’ kent drie pijlers: products, people en planet. De ambitie op het gebied van energie is om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Dave van Braak, teamleider energie en faciliteiten, legt uit wat er gebeurt op het gebied van perslucht. “Toen we een compressor moesten vervangen, hebben we meerdere partijen uitgedaagd te komen met een zo laag mogelijke lifetime cost over tien jaar. De lifetime cost bij compressoren bestaat voor 10% uit aanschafkosten, 20% onderhoudskosten en 70% energieverbruik. Dan kom je bijna automatisch uit bij de meest energiezuinige compressor. Voordat we een nieuwe compressor hebben aangeschaft, hebben we eerst onderzocht of we minder perslucht konden verbruiken. Dat betekende veel meten: lekkages opsporen en bij alle grote persluchtgebruikers kijken of de druk omlaag zou kunnen. Met wat kleine aanpassingen van kleppen en een enkele drukverhoger kon de druk van 7,5 bar naar 5 bar. Elke bar verlaging betekent 7% energiebesparing, dus dat scheelt enorm.” De fabriek heeft daarmee de laagste persluchtdruk van alle klanten van Klimaatplein partner Geveke.

Uitstekend monitoringsysteem

Geveke bood PepsiCo de laagste lifetime cost. “En”, zegt Dave, “Geveke ging soepel mee in onze wensen. De vragen die we vooraf hadden werden open en eerlijk beantwoord. Wat verder meespeelde, is dat Geveke ook compressoren van andere merken kan onderhouden en een uitstekend monitoringsysteem heeft, CAEMS, waarin we alle merken compressoren konden kunnen onderbrengen. Door CAEMS te koppelen aan productiegegevens, kan ik op dagbasis zien hoeveel liter lucht we per kilo chips gebruiken. De afgelopen jaren is dat flink gedaald. Daarnaast doet Geveke twee maal per jaar lekkagemetingen, elk lek wordt daarmee inzichtelijk gemaakt.”

Koeldroger voor adsorptiedroger

Met de aanschaf van een nieuwe compressor wilde PepsiCo gelijk een slag maken in de persluchtkwaliteit. Het dauwpunt werd daarvoor verlaagd naar -55 °C. Van Braak vertelt hoe er in overleg met Geveke is gekozen om de perslucht eerst te drogen met een koeldroger en daarna pas met een adsorptiedroger. “Lucht uit een compressor bevat 30 gram vocht per m3, uit een koeldroger slechts 6 g/m3. De adsorptiedroger verbruikt tweederde minder energie door de koeldroger ervoor te zetten. Deze investering hebben we in een jaar terugverdiend.”

Foto’s: PepsiCo. Op afbeelding in header Dave van Braak van PepsiCo

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder