Grootste chocoladefabriek ter wereld onderneemt energiebewust

Energiebesparing

In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld. Dagelijks rijden er bij deze fabriek van Barry Callebaut zo’n veertig vrachtwagens met delicate kwaliteitsproducten de poort uit. In Wieze is onlangs weloverwogen overgestapt op een nieuwe persluchtinstallatie waarmee 30% op energiekosten wordt bespaard.

Barry Callebaut levert al meer dan 100 jaar chocolade aan de hele voedingsindustrie; van industriële voedselproducenten tot ambachtelijke en professionele gebruikers als chocolatiers, banketbakkers, hotels en restaurants. De fabriek in Wieze is een van de weinige fabrieken die het hele proces van cacaoboon tot chocolade uitvoert. Perslucht wordt op tal van plaatsen in het productieproces gebruikt. Voor Hassan Abid, Utilities Manager bij Barry Callebaut, was het aflopen van de onderhoudscontracten van vier oliegesmeerde schroefcompressoren aanleiding om de hele persluchtinstallatie onder de loep te nemen. Temeer omdat de kwaliteitseisen voor perslucht strenger zijn geworden en minder energieverbruik een speerpunt van het bedrijfsbeleid is.

Laagste total cost of ownership

Abid: “We hebben een tender uitgeschreven waarbij we zijn uitgegaan van de total cost of ownership over een periode van tien jaar. De persluchtkwaliteit ligt vast, die moet uiteraard voldoen aan de strenge hygiënenormen. We kregen vier verschillende technieken aangeboden: een olievrije schroefcompressor, een centrifugaalcompressor, een schottencompressor en een olievrije turbocompressor. De laatste techniek had verreweg de laagste TCO. We hebben contact gezocht met onze Canadese collega’s die al een turbo hadden staan. Zij waren zeer tevreden. Met Hendrik Deforche van CompAir Geveke hebben we een aantal interessante referentieprojecten bezocht. We konden open met afnemers van turbo’s spreken over gebruik en onderhoudsaspecten. De afnemers waren zondermeer positief. Vervolgens zijn we weldoordacht tot de conclusie gekomen dat de turbo van CompAir Geveke de beste oplossing was voor onze noden.”

Praktijk conform papier

De nieuwe turbo draait inmiddels enkele maanden naar tevredenheid. Barry Callebaut controleert de installatie op belangrijke parameters als druk, luchtvochtigheid, dauwpunt, debiet en energieverbruik. Abid: “Op papier kan alles er mooi uitzien, maar we willen ook weten of we dat in de praktijk halen. Dat is het geval. We besparen daadwerkelijk zo’n 30% op energie en 40% op onderhoudskosten. We onderbouwen dit soort projecten heel goed omdat we in Wieze een voorbeeldfunctie hebben. Wat hier werkt, wordt vaak ook uitgerold in andere fabrieken van Barry Callebaut, die hoeven dan het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Ontdek hier hoe ook u kunt besparen op energiekosten in uw productieproces.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder