Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties
CO2-neutraal ondernemen
Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze...
Sinds 2006 is Van Beek, specialist in integraal energiemanagement, gehuisvest in een prachtig pand aan de Utrechtsestraat in Arnhem. Het betreft een gemeentelijke monument uit 1875. Als huurder is Van Beek erg tevreden met de ligging en uitstraling van het kantoor. Maar het heeft een energielabel E en Van Beek wil dit naar A brengen. En dat is gelukt! Hoe hebben ze dit gedaan? Welke stappen hebben zij hiervoor moeten nemen?
Tijdens gesprekken met de verhuurder van het pand van Van Beek is het thema verduurzaming op tafel gebracht. De verhuurder stond in de basis open om hierover van gedachten te wisselen. Ook de verplichting naar energielabel C in 2023 voor kantoren was een goede aanleiding om het nu te bespreken. Alhoewel deze plicht nog niet officieel van kracht is voor gemeentelijke monumenten, bleek juist het pand van Van Beek bij uitstek geschikt om te gaan verduurzamen.
Door de bouwstijl en monumentale waarde is het namelijk zo goed als zeker dat dit gebouw er over 100 jaar nog steeds zal staan. Dit in tegenstelling tot veel jongere gebouwen van minder goede kwaliteit, zoals te zien op veel bedrijfsterreinen, die nu vaak worden vervangen door nieuwbouw. Om met de woorden van Ron Hendriks, directeur van Van Beek, te spreken: “Dit kantoorpand is al bijzonder duurzaam. En om dan juist dit gebouw energiezuinig te maken, is bij uitstek relevant voor de rest van Nederland.”
Toen Van Beek in 2006 het kantoor betrok, ontdekten zij al snel middels energiemonitoring dat het energieverbruik veel te hoog was. Het vervangen van de verwarmingsketel met een veel lagere capaciteit en het juist inregelen van de cv leidde tot besparingen. Maar ook het optimaal instellen van de regeltechniek en installaties met daarbij ‘good housekeeping’ maatregelen, heeft het energieverbruik al met circa 40% doen dalen.
Maar Van Beek wilde dus verder: op naar Energielabel A. De technische varianten werden doorgerekend en de te nemen maatregelen kwamen snel in beeld. Ten eerste: isolatie. Het monumentale pand had nog vrijwel overal enkel glas, dus dit is vervangen door hoog rendement dubbelglas. Ten tweede: een warmtepomp. Om het gebouw duurzaam te verwarmen is de verwarmingsinstallatie vervangen door een warmtepomp. Ten derde: zonnepanelen. Het dak biedt voldoende ruimte voor zonnepanelen. Ten vierde: Ledverlichting toepassen in het hele kantoor. Energielabel A was door toepassing van de verschillende maatregelen een feit.
Om het monumentale pand toekomstbestendig te blijven verduurzamen, wordt de klimaatinstallatie van Van Beek sinds kort aangestuurd met behulp van artificial intelligence. Deze slimme gebouwtechniek zorgt ervoor dat klimaat, comfort en energie efficiëntie geoptimaliseerd blijft.
Voor welke technische oplossingen kozen zij? Dubbelglas? Ok, maar van welke dikte, welk fabricaat, en dan monumentaal glas? Welk type warmtepomp, water-water of lucht-water en wat is het geluidsniveau? Verschillende leveranciers hebben ieder een eigen verhaal over welke oplossing het beste is. Echter, een integrale benadering bleek voor Van Beek van belang om het geheel te beschouwen op financiële en toekomstbestendige consequenties.
Benieuwd naar hoe Van Beek de verduurzaming van het kantoorpand concreet heeft aangepakt? En waarom ze welke keuzes hebben gemaakt? Lees de blogserie van Ron Hendriks, directeur van Van Beek op de Van Beek website. Of neem contact op met Van Beek, ze staan u graag te woord.