Hoe plastic kan bijdragen aan vermindering van het broeikaseffect

Klimaatverandering

Plastic heeft veel voordelen, maar ook grote nadelen. Plastic vergaat niet en vormt door accumulatie in het milieu een steeds groter probleem. Van de Plastic Soup had vijftien jaar geleden nog nooit iemand gehoord, inmiddels wordt het beschouwd als een van de grootste milieuproblemen.

Plastic wordt van olie gemaakt. Acht procent van de wereldolieproductie gaat op aan plastics, de helft daarvan betreft de energie die nodig is om plastic te produceren. Plastic is dus niet alleen een van de grote vervuilers in de vorm van zwerfvuil, het is ook een van de grote leveranciers van broeikasgassen en draagt zo bij aan de opwarming van de aarde.

Plastic footprint verkleinen

Elke consument en elk bedrijf heeft een plastic footprint. Deze maat drukt uit hoeveel plastic je gebruikt. Ga je uit van het huidige gebruik, dan is het de uitdaging om die footprint te verlagen, bijvoorbeeld door het gebruik van wegwerp plastic steeds meer te reduceren, of liever nog: te vermijden.

De Plastic Soup Foundation probeert op alle mogelijke manieren een halt toe te roepen aan de toenemende plasticvervuiling in zee. Een van de manieren waarop we dat doen is het Plastic Soup Lab. Hier kijken we naar innovatieve ideeën om de plastic soep te bestrijden én de plastic footprint te verlagen. Bij kansrijke ideeën zoeken we naar investeerders. Het Lab is het enige platform in de wereld waar vraag en aanbod rond oplossingen voor de plastic soep bij elkaar worden gebracht.

AirCarbon: plastic van broeikasgassen

Een van zo’n innovatieve én duurzame ideeën is AirCarbon, een product van het Amerikaanse bedrijf Newlight Technologies. Dit bedrijf is erin geslaagd om plastic te maken uit … broeikasgassen. De koolstof uit de broeikasgassen zijn in dit geval de basis van de polymeren. Dat dit technisch mogelijk is, was al lang bekend, maar door het productieproces te optimaliseren, is nu de kostprijs drastisch verlaagd. AirCarbon is een plastic met vergelijkbare eigenschappen als polypropyleen. Maar AirCarbon maakt de lucht schoner en gebruikt geen fossiele brandstoffen. Het is bovendien bio-afbreekbaar en kan eindeloos worden gerecycled.

Wat is jouw idee voor ons Lab? Een idee dat bijdraagt aan een lagere Plastic- én CO2 footprint? Bekijk ons Plastic Soup Lab voor meer ideeën en sluit je bij ons aan!

Michiel Roscam Abbing, Plastic Soup Foundation

Foto: Kust bij Galloway, Schotland. Gemaakt door John Collister

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder