Hoe werkt het dierenpark in Emmen aan een duurzame en CO2-neutrale organisatie?

CO2-neutraal ondernemen

Het stroomverbruik van Wildlands Adventure Zoo in Emmen is al sinds 2016 100% CO2-neutraal. Groene energieleverancier en Klimaatplein-partner Pure Energie ontwikkelde een nieuwe zonne-installatie voor het dierenpark in Emmen. In totaal liggen er 1.905 zonnepanelen op verschillende daken van het park en rondom het waterbassin. Dat heeft een flinke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van het park. Wat doen ze nog meer?

Duurzaamheid zit in onze genen

Frankwin van Beers, Algemeen Directeur bij Wildlands: “Duurzaamheid zit in onze genen. De natuur is onze inspiratiebron. In Wildlands wordt bijvoorbeeld tijdens de exploitatie zoveel als mogelijk gewerkt met gesloten biologische en/of technische kringlopen conform het ‘Cradle2Cradle’ principeZo wordt het afvalwater gezuiverd en ingezet als bedrijfswater en met de verwarming van de Rimbula kas wordt tevens elektriciteit opgewekt.

Duurzaamheid vormt ook een vast onderdeel bij inkoop- en tendertrajecten. De producten en diensten die in Wildlands aan gasten worden aangeboden of worden toegepast, zijn tijdens fabricage  en verwerking in de keten daar waar mogelijk zo duurzaam als mogelijk geproduceerd. En in de exploitatiefase worden bij vervanging van materialen en bouwelementen in Wildlands zoveel als mogelijk lokale materialen en secundaire bouwmaterialen uit sloopprojecten ingezet en hergebruikt.

Duurzaam en CO2-neutraal

Wildlands heeft meerdere maatregelen getroffen om te verduurzamen. Ook op energiegebied: Het park opereert dus volledig op hernieuwbare energie, heeft een duurzame waterhuishouding en werkt zoveel mogelijk samen met regionale en lokale partners. Op het terrein staan twee bio wkk’s (warmtekrachtkoppeling). Hiermee worden de grote kassen verwarmd, deze wekken tevens stroom op. De kleinere gebouwen worden verwarmd met behulp van opgepompt drinkwater in combinatie met warmtepompen en een laagtemperatuur-circulatiesysteem in het park. Alle kleinere voertuigen zijn elektrisch en ook wordt elektrisch rijden van bezoekers gefaciliteerd met behulp van laadpalen die ook weer zonnestroom aan de auto’s leveren.

Behoud van natuurlijke leefomgeving

Michel Arninkhof, directeur Zonne-energie bij Pure Energie is enthousiast over het eindresultaat van de zonnedaken. “Er is veel afstemming geweest tussen de dierenverzorgers en onze specialisten. De installatie is volledig geïntegreerd zonder dat de natuurlijke leefomgeving van de dieren en de beleving van de bezoekers is verstoord.”

Leaseconstructie Zonnepanelen

De zonne-installatie is eigendom van Pure Energie. Doordat er is gekozen voor een leaseconstructie hoeft Wildlands zelf geen grote investering te doen, maar kunnen ze wel hun energiehuishouding verduurzamen. De stroom uit de zonnepanelen wordt rechtstreeks verbruikt door het park en Pure Energie ontvangt een vergoeding voor de geleverde stroom.

Pure Energie ontwikkelt zonne-installaties voor zowel MKB & ZZP bedrijven als voor Grootzakelijke bedrijven. Mede daardoor is Pure Energie al voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland.

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder