IPCC rapport april 2014 over beperking van klimaatverandering

Klimaatverandering

13 april aanstaande zal het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het derde deel van een reeks nieuwe onderzoeksrapporten uitbrengen over klimaatverandering. Dit deel, geschreven door werkgroep III, zal ingaan op mogelijkheden om het klimaatprobleem te verminderen (mitigatie).

Inhoud rapport Werkgroep III

In dit derde onderzoeksrappport zal eerst een actueel en historisch beeld worden gegeven van de uitstoot van broeikasgassen vanuit verschillende delen van de wereld. Vervolgens zullen mogelijke lange-termijn paden voor vermindering van de uitstoot worden geschetst (de zichtjaren zijn 2030, 2050 en 2100), met hun consequenties. Vanzelfsprekend wordt bijzondere aandacht gegeven aan de productie en consumptie van energie.

IPCC Werkgroepen

Het IPCC is opgericht in 1988 en opereert onder de vlag van de Verenigde Naties en de Wereld Meteorologische Organisatie. Het werkt momenteel aan zijn vijfde Assessment Report. Eind september 2013 verscheen de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep I, die zich bezighoudt met de natuurwetenschappelijke kant van klimaatverandering. Eind maart 2014 verschijnt de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep II over de gevolgen van klimaatverandering en de aanpassingsmogelijkheden.

En 13 april aanstaande verschijnt dus de samenvatting van beleidsmakers van Werkgroep III over de mogelijkheden om het klimaatprobleem te verminderen (mitigatie). Het IPCC bundelt de wereldwijd beschikbare kennis op dit gebied in rapporten, met speciale aandacht voor nieuwe onderzoeksresultaten sinds het verschijnen van het vorige IPCC-rapport in 2007. De samenvattingen van de rapporten worden door de regeringen regel voor regel wordt besproken en goedgekeurd, en vervolgens gepubliceerd als de ‘Samenvatting voor beleidsmakers’.

Syntheserapport en samenvatting

De in april 2014 te verschijnen ‘Samenvatting voor beleidsmakers’ zal via de website van het PBL van een Nederlandse toelichting worden voorzien. Het PBL en het KNMI werken gezamenlijk aan een reeks notities over de betekenis van de IPCC-rapporten voor Nederland, die in de loop van 2014 zullen worden gepubliceerd. In oktober 2014 verschijnt er nog een synthese van de rapporten van de drie werkgroepen.Het Klimaatplein zal u hierover blijven informeren.

Meer achtergrondinformatie over klimaatverandering leest u hier.

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder