Klimaatneutraal ondernemen? Bied meer plantaardig voedsel in de bedrijfskantine.

CO2-neutraal ondernemen

Bij klimaatneutraal ondernemen denken we vaak eerst aan het minder verbruiken van fossiele brandstoffen in de bedrijfsvoering. Of aan duurzame mobiliteit of het zelf opwekken van schone energie. Een vijfde deel van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd komt echter voort uit het eten van vlees.

Het overschakelen naar een dieet dat rijk is aan plantaardige ingrediënten is een klimaatoplossing die misschien indruist tegen de vleesgerichte westerse maaltijden. Maar die maaltijden hebben een sterk prijskaartje voor het klimaat: een vijfde van de wereldwijde uitstoot. Als al het vee op aarde een eigen land zou zijn, dan is het ’s werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen.

Gezond en goed voor klimaat

Plantaardige diëten verminderen de uitstoot van broeikasgassen en zijn ook gezonder, wat leidt tot lagere percentages van chronische ziekten. Volgens een onderzoek uit 2016, kon de normale consumptie-uitstoot met maar liefst 70 procent worden verminderd door een veganistisch dieet en 63 procent voor een vegetarisch dieet (dieet met kaas, melk en eieren). 1 triljoen dollar aan jaarlijkse gezondheidszorgkosten en verloren productiviteit zou ermee worden bespaard.

Alternatieven voor vlees

Veranderingen in eetpatronen brengen is niet eenvoudig, want eten is zeer persoonlijk en cultureel bepaald. Maar er zijn alternatieven in overvloed. Op planten gebaseerde opties zijn in ruime mate beschikbaar en van hoge kwaliteit. Wil je als organisatie serieus aan de slag met klimaatactie? Neem dan plantaardige vleesvervangers op in de bedrijfskantine. En voor de bereidwillige werknemers: de overgang naar een plantaardig dieet is de meest effectieve manier om als ​​individu bij te dragen aan het stoppen van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Als 50 procent van de wereldbevolking het dieet beperkt tot een gezonde 2.500 calorieën per dag en de totale vleesconsumptie vermindert, wordt geschat dat ten minste 26,7 gigaton aan broeikasgasemissies kan worden vermeden door alleen dieetverandering. Als vermeden ontbossing door veranderingen in het landgebruik wordt meegenomen, kan een extra uitstoot van 39,3 gigaton worden voorkomen. Dat maakt gezonde, plantaardige maaltijden een van de meest impactvolle klimaatoplossingen op aarde.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en een wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

In Nederland levert o.a. Udea smaakvolle producten aan bedrijfskantines. Bekijk hier de keuze die zij hebben in plantaardige vleesvervangers >

Foto: Shutterstock.com, Lisovskaya Natalia 

Gerelateerde artikelen

Familiebedrijf Van Schie pakt door met duurzaam ondernemen

CO2-neutraal ondernemen

Marcel van Schie, geboren in Delft, groeide op met ondernemen in zijn bloed: zijn vader...

Lees verder

Ondernemen in deze duurzaamheidstransitie? Zo doen anderen dat.

CO2-neutraal ondernemen

De podcast ‘De duurzaamheidstransitie’ zend inmiddels al 12 weken op rij iedere week een gesprek...

Lees verder

De route naar het duurzame gemeentehuis Krimpenerwaard

CO2-neutraal ondernemen

Sinds 2019 werkt Klimaatplein partner HEVO samen met de gemeente Krimpenerwaard aan een toekomstbestendige huisvesting....

Lees verder