Klimaatverandering en de gevolgen voor onze gezondheid

Klimaatverandering

Deze tijd worden we geconfronteerd met een uitdagend politiek klimaat. De klimaatcrisis waarin we verkeren zou juist geen onderdeel moeten zijn van die politiek. Klimaatverandering is de grootste existentiële crisis waarmee we nu te maken hebben, ook omdat het wereldwijd enorme gevolgen heeft voor de publieke gezondheid. Het gaat hierbij werkelijk om leven en dood.

Vanwege de urgentie van deze problemen organiseerde ik, samen met diverse partners een ‘Climate & Health Meeting’ in Atlanta, Georgia. Dit evenement vulde de leegte op van de originele ‘Climate & Health Summit’,  die oorspronkelijk gehost zou worden door de Centers for Disease Control and Prevention’ (CDC), maar die vorige maand abrupt werd afgelast.

Experts die waren uitgenodigd door de CDC vonden dat de conferentie hoe dan ook door moest gaan. Met name omdat de wetenschap steeds vaker directe verbanden vindt tussen een opwarmende aarde, extreem weer en de publieke gezondheid. Stijgende temperaturen verstoren wereldwijde klimaat- en watersystemen wat heeft geleid tot meer extreme overstromingen, ernstiger droogteperioden en heftiger stormen. En dat bedreigt dan weer ons kwetsbare wereldwijde voedselsysteem en verergert de tekorten aan schoon drinkwater en de vluchtelingencrisis.

Nu onze planeet blijft opwarmen breiden ook de gebieden waar ziekten en de omgeving waar microben en ziektes zich kunnen vermenigvuldigen uit. Muggen, teken en andere insecten krijgen een steeds groter en noordelijker leefgebied vanwege de opwarming van de aarde. Door het warmere weer krijgen deze insecten een langer broedseizoen en kunnen virussen die ze bij zich dragen zich sneller ontwikkelen.

In sommige delen van de wereld is de terugkeer van malaria direct gerelateerd aan stijgende temperaturen en extreme regenval. En dit geldt ook voor steeds meer gevallen van de West Nijl ziekte, Dengue en meer recent het Zika virus. De laatste twee jaar gaven doktoren en wetenschappers een nog nooit eerder gegeven waarschuwing: in bepaalde regio’s in Zuid Amerika adviseerden dokters vrouwen om twee jaar lang niet zwanger te worden. En vorig jaar adviseerde de CDC zwangere vrouwen om niet naar Miami te komen. Dit was de eerste keer dat Amerikanen gewaarschuwd werden om niet naar een deel van hun land te reizen vanwege besmettelijke ziektes.

Deze voorgenoemde voorvallen zijn nieuw, maar wetenschappers waarschuwen ons al jaren dat tropische ziektes, extreem weer en de gevolgen hiervan voor onze voedselvoorziening een steeds grotere bedreiging vormen voor de menselijke gezondheid.

De behoefte van de wetenschap en professionals uit de gezondheidszorg om de gevolgen van de klimaatcrisis op de wereldwijde gezondheid te onderzoeken en te bediscussiëren zou geen politiek issue moeten zijn. Ook al is dan bijvoorbeeld geprobeerd om het oorspronkelijke congres over dit belangrijke thema te schrappen, wij zetten het toch gewoon op onze eigen wijze door.

The time to act is now.

Al Gore, voormalig Vice President van de USA, is onder andere voorzitter van het Climate Reality Project >

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder