Lagere energiekosten? Veel mogelijkheden voor besparen én verduurzamen

Energiebesparing

De huidige energiekosten zetten veel ondernemingen en overheidsinstellingen aan tot nog meer energie besparen. Ook de wetgeving hierop wordt strenger, denk aan het verplichte energielabel C voor kantoren dat in 2023 in gaat. Maar hoe start je met besparen en verduurzamen? Rob van der Rijt, oprichter van het Klimaatplein en auteur van het boek ‘CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat’ geeft antwoord.  

Eenvoudig energie besparen

“Veel ondernemers denken dat energiebesparing moeilijk is, maar wanneer je kijkt naar de quick wins dan is het echt heel eenvoudig om snel veel te besparen. De meeste bedrijven en instellingen zijn sowieso al bij wet verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf kunnen terugverdienen. De huidige energieprijzen maken die terugverdientijden nog korter. Denk aan het installeren van LED-verlichting, het juist afstemmen van de klimaatinstallatie of het isoleren van buizen in je fabriek.” 

Ontwikkeling energiekosten 2023?

“Ik verwacht dat de energieprijzen hoog blijven. Het is van belang dat we energie zoveel mogelijk zelf duurzaam gaan opwekken om zo minder afhankelijk te zijn van milieuvervuilende brandstoffen uit niet-democratische olielanden. Zelf zonnepanelen leggen op het dak van je bedrijf wordt inmiddels al zoveel toegepast, daar hoef je geen reclame meer voor te maken. Maar iedere kilowattuur die je bespaart hoef je ook niet meer op te wekken. Dus daar zou ik de focus op leggen als ondernemer. Kantoren groter dan honderd vierkante meter zijn sowieso al het komend jaar (!) verplicht om energielabel C te hebben. Je mag het anders niet meer verhuren.” 

Positieve klimaatactie

“Gezien de energie én klimaatcrisis waarin we nu verkeren heeft verduurzaming van je bedrijf op vele fronten een positieve impact. Minder opwarming van de aarde, minder kosten, een schonere lucht en ga zo maar door. Ook blijven werknemers graag voor je werken en je trekt makkelijker nieuwe aan bij een duurzaam bedrijfsbeleid.

Wil je gedegen aan de slag met energie en CO2-besparing, start in ieder geval met het in kaart brengen van je energieverbruik. Waar wordt stroom, gas en diesel verbruikt. Met wat voor wagens wordt gereden, en wat is het mobiliteitsbeleid? Kijk vervolgens hoe je daar op kunt besparen om het daarna te verduurzamen. Het boek ‘CO2-neutraal ondernemen, zo doe je dat’ geeft in 5 heldere stappen weer hoe je dit aanpakt. Er staan diverse praktijkvoorbeelden en heel veel bespaartips in die ondernemers nog voor de komende winter gaan helpen om de energierekening omlaag te brengen.  

Ondernemers kunnen ook kosteloos deelnemen aan de Alliantie Klimaatactie. Daarmee worden ze vooruit geholpen om in 3 jaar tijd 40% te besparen op energieverbruik  en CO2-uitstoot.”

Gerelateerde artikelen

Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?

Energiebesparing

Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor...

Lees verder

Gestandaardiseerde aanpak voor ketenpartners aardgasvrije woningen

Energiebesparing

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor vastgoed komt één vraag steeds vaker naar voren:...

Lees verder

Medewerkers financieel voordeel geven op verduurzaming eigen huis

Energiebesparing

De onderneming  Brink Climate Systems biedt haar medewerkers aanzienlijke kortingen op de aanschaf en installatie...

Lees verder