LED verlichting draagt bij aan duurzamer gemeente

Energiebesparing

Duurzaam ondernemen staat bij veel gemeenten hoog in het vaandel. Zo ook bij de gemeente Groningen. Bij de renovatie en uitbreiding van het multifunctionele sportcentrum Kardinge investeerde de gemeente in diverse energiebesparende voorzieningen.

CO2-neutraler was het doel in Kardinge. Om dat te bereiken, zijn diverse maatregelen doorgevoerd. Zo zijn er een biomassa-installatie, zonnepanelen, een windmolen en natuurlijk ledverlichting geplaatst. Paul van den Hoogen van CDE Technology en Wim Zonneveld van FDL zijn door Kardinge gevraagd om het lichtplan en de leds te leveren. Het uitgangpunt hierbij was energiezuinige verlichting, vooral op die locaties waar het licht vaak brandt, zoals op de schaatsbaan, de tennisvelden en in de ijshockeyhal.

De voordelen van LED

Op het middenterrein van de 400 meterbaan liggen zeven tennisvelden.“Hier hingen per baan acht gasontladingsarmaturen van 1000W. Die zijn nu vervangen door 400W ledlampen, zes per baan”, vertelt Van den Hoogen. “Die gasontladingsarmaturen brandden altijd, terwijl de tennisvelden niet continu in gebruik zijn. Voor dit type verlichting is het niet goed om steeds te worden aan- en uitgezet. Dat is niet goed voor de levensduur van de lamp en daarnaast moeten er 15 tot 20 minuten tussen het schakelen zitten. Led kun je onbeperkt aan- en uitzetten. Het voordeel is dus, dat de ledverlichting alleen brandt als er daadwerkelijk wordt getennist.”

Meer dan alleen minder energieverbruik

Led heeft op een ijsbaan meer voordelen dan alleen een lager energiegebruik. “Gasontladingsarmaturen geven een stralingswarmte af. Deze warmte straalt richting het ijs en laat het daarom sneller smelten. Om het ijs goed te houden, moet dus extra worden gekoeld en dat kost weer energie. Led geeft geen stralingswarmte af.” Boven de tribune hangen nog de oude tl-armaturen. Het warme licht steekt vreemd af bij de heldere daglichtkleur van de nieuwe leds, maar dit verandert binnenkort.

Het toverwoord LED

Led lijkt de laatste tijd wel een toverwoord. Van den Hoogen vraagt zich hardop af of de claims van de 100.000 branduren wel kunnen worden waargemaakt. “Naar mijn mening is het wat voorbarig, maar de tijd zal het leren. Je moet naar het hele economische plaatje kijken. Hoe vaak brandt de verlichting? Hoe moeilijk is het om de lampen te wisselen en hoeveel kost dit? Alles telt mee. We hebben voor dit complex een kostenexploitatierekening gemaakt”, legt Van den Hoogen uit. “Led kan in principe uit, als je het tussen de twee en drie jaar terugverdient. En vanaf die twee á drie jaar ga je verdienen. En dat is niet alleen goed voor het financiële plaatje, maar minder energieverbruik is ook goed voor het tegengaan van de klimaatverandering.”

Kijk hier voor meer energiebespaartips voor verlichting.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Praktijkverhalen

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder