LED verlichting voor een duurzame en energiezuinige werkplek

Energiebesparing

Energiebewust ondernemen begint bij een duurzame werkplek. Naast goed geïsoleerde panden, zonnepanelen en warmtepompen, is er ook vaak nog winst te behalen bij het kiezen voor de juiste verlichting. De overstap naar LED kan je energieverbruik op verlichting tot wel 90% verlagen. Daarmee zet je dus een eenvoudige stap richting verduurzaming.

Waarom besparen met LED verlichting?

Het is belangrijk dat er voldoende verlichting hangt in je kantoor, magazijn of op andere werkplekken. Dat houdt wel in dat deze lichtbronnen vaak urenlang branden op een flink wattage. Juist daarom is het interessant voor kantoren en magazijnen om over te stappen op LED verlichting.

LED verbruikt aanzienlijk minder wattage voor dezelfde hoeveelheid licht dan een halogeen-, spaar- of gasontladingslamp. Daarmee kan LED verlichting dus uw energiegebruik voor verlichting sterk reduceren, zonder daarbij in te leveren op de lichtopbrengst. In tegendeel, de levensduur van LED is veel langer: gemiddeld brandt een LED lamp 35.000 uur, terwijl een halogeenlamp al na 3.500 uur aan vervanging toe is. LED lampen worden daarnaast minder warm en zijn beter bestand tegen trillingen en schokken. Bovendien is veel LED verlichting ook nog eens waterdicht.

Met LED verlichting bespaar je dus niet alleen direct op het energieverbruik, maar doe je  ook een rendabele investering voor de lange termijn, met een reductie aan onderhoudskosten. Dat is pas duurzaam.

Verduurzaming van kantoren verplicht: energielabel C

Vanuit de overheid komen er steeds meer en strengere regelingen waarmee energiebewust ondernemen een verplichting wordt. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden bijvoorbeeld minimaal energielabel C hebben. Dit is een eerste stap richting een CO2-arme gebouwde omgeving, wat inhoudt dat energielabel C in de 2050 ook niet meer voldoende zal zijn. Tegen die tijd zullen verregaande aanpassingen, waaronder isolatie en warmtepompen, dus hoogstwaarschijnlijk nodig zijn. Voor nu kan een aanpassing zoals overstappen op LED verlichting vaak al de oplossing zijn. Hangt je kantoor of magazijn nu nog vol met ouderwetse TL’s en halogeen of gasontladingslampen? Dan is dit het moment om deze te vervangen voor LED. Als gebouweigenaar kan het zomaar zijn dat u hiermee al voldoende doet om aan de energielabeleis te voldoen! Hiermee kunt u een grotere investering van een duurzame renovatie van uw pand nog even uitstellen.

Voor iedere ruimte geschikte LED verlichting

Of je nu een kantoorpand, magazijn of loods wil verlichten: LED verlichting komt in allerlei vormen en maten, waardoor je altijd een geschikte oplossing kunt kiezen.

Kantoren

In kantoorpanden en kantoortuinen wordt vaak gebruik gemaakt van panelen. Deze kun je gemakkelijk vervangen voor LED panelen, zonder verdere werkzaamheden aan uw bestaande systeemplafond. Belangrijk hierbij is om te letten op de UGR-waarde van de panelen. De UGR-waarde zegt namelijk iets over de verblinding die ontstaat door de lichtbron, wat weer invloed heeft op de concentratie van de mensen die er werken. Voor kantoren wordt een UGR <19 aangeraden.

Naast panelen kun je je overige kantoorverlichting natuurlijk ook vervangen door LED: denk aan spots, TL-verlichting, magazijnverlichting, of natuurlijk de buitenverlichting van uw pand.

Magazijnen, loodsen en hallen

Een grotere ruimte zoals een magazijn of loods verlichten is ook met LED geen enkel probleem. Traditionele TL’s (armaturen én buizen) zijn eenvoudig te vervangen voor LED varianten en ook grote gasontladingslampen (HID / HPI)  zijn beschikbaar in LED (ook wel high bays genoemd). Deze krachtige lichtbronnen vervangen voor energiezuinige exemplaren bespaart je aanzienlijk op de energierekening. Bovendien geven ze direct de volledige lichtopbrengst, zonder start- of opwarmtijd. Ook is de langere levensduur bij deze verlichting extra prettig: zo hoef je zelf (of je installateur) minder vaak naar het hoge plafond van je magazijn.

Parkeerplaatsen en terreinen

Buiten is de juiste verlichting belangrijk om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Het verlichten van bijvoorbeeld parkeerplaatsen en terreinen doe je gemakkelijk met LED. Kies voor breedstralers om voldoende licht te laten schijnen.

Wil je verlichting niet onnodig laten branden? Denk dan eens na over het installeren van bewegingsmelders en -sensoren. Bijvoorbeeld voor verlichting in een fietsenstalling: hier is licht alleen nodig op de momenten dat er daadwerkelijk iemand is. Maar ook binnen zijn er verschillende ruimtes waar je met bewegingsmelders branduren kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan de toiletruimtes. Zo gaat energie besparen bijna vanzelf!

Aan de slag met LED verlichting

Je verlichting vervangen voor LED is niet moeilijk. Veel lichtbronnen kun je één op één vervangen door simpelweg het oude lampje eruit te draaien en een LED variant er terug in te draaien. Maar ook LED panelen en TL buizen zijn zonder veel aanpassingen te wisselen. Je kunt dus ook zonder veel technische kennis gemakkelijk overstappen naar LED.

Ook weten hoe LED-verlichting jouw onderneming helpt met meer kwaliteit, kostenbesparing en wensen van de overheid? Bij LEDdirect > denken wij graag met de ondernemer mee over het selecteren van de juiste LED verlichting. Bel ons gerust voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder