Maatregellijsten voor verplichte energiebesparing bekend

Energiebesparing

De verplichting om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar te nemen is niet nieuw. Vanaf vandaag treden er wijzigingen in de wet op die deze besparingsplicht verduidelijken. Door de introductie van erkende maatregelen wordt helder gemaakt hoe een organisatie aan deze verplichting kan voldoen.

De erkende maatregelen voor energiebesparing geven invulling aan de wettelijke besparingsplicht. De uitvoering door organisaties en het toezicht daarop door het bevoegd gezag of omgevingsdiensten wordt zo vereenvoudigd.

Lijsten voor 7 bedrijfstakken

De erkende maatregelen verduidelijken hoe een organisatie aan de energiebesparingsverplichting in artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit kan voldoen. Voor de volgende bedrijfstakken treden de erkende maatregelen nu in werking: kantoren, gezondheids- en welzijnszorginstellingen, onderwijsinstellingen, metalelektro en mkb-metaal, autoschadeherstelbedrijven, rubber- en kunststofindustrie, commerciële datacentra.

Er wordt ook gewerkt aan het bepalen van erkende maatregelen voor andere bedrijfstakken. Meer informatie hierover vind u op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Terugverdientijden

Het Klimaatplein verzamelde de afgelopen jaren de terugverdientijden van energiebesparende maatregelen. Sommige maatregelen kosten niets en leveren al direct energiebesparing op. Andere maatregelen kennen een terugverdientijd van 1 á 2 jaar en dragen direct bij aan kostenbesparing. Vanwege het lagere energieverbruik dragen de maatregelen ook bij aan minder uitstoot van CO2. Dat maakt energiebewust ondernemen niet alleen interessant voor de portemonnee, maar ook voor het tegengaan van klimaatverandering.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder