Klanten verwachten van bedrijven inzet op ecologische transitie
CO2-neutraal ondernemen
Een meerderheid van de Nederlanders wil een gezonde economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is,...
Ruim een jaar geleden gingen twaalf MKB-bedrijven uit Brabant aan de slag met het verkleinen van de eigen CO2-voetafdruk. Dat traject begon met inzicht in de eigen uitstoot en daarmee gepaard gaande fictieve CO2-kosten. Vervolgens ging het via energiebesparing en duurzame opwek naar een duurzamer onderneming. Uiteindelijke doel: minder impact op de opwarming van de aarde door de eigen emissies van het broeikasgas CO2 het liefst tot 0 te verminderen.
Bedrijven uit drie branches sloten zich aan: horeca, metaal en maakindustrie. Per branche nemen vier mooie ondernemers deel aan dit traject. Hen is inzicht geboden in waar zij nu zelf uitstoot van broeikasgassen veroorzaken. En ook welke CO2-prijs zij zouden moeten betalen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Die prijs op CO2 moet namelijk een stuk omhoog (naar €60,- per ton CO2 in 2020 volgens de Wereldbank) om zo het verbruik van fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk te maken. Met een hogere CO2-prijs wordt energiebesparing en duurzame opwek natuurlijk nóg interessanter.
Naast inzicht in eigen uitstoot en CO2-kosten werd ook direct aangegeven hoe dan de eigen voetafdruk is te verkleinen. En dan komt het al snel aan op energiebesparing; zowel voor de gebouwde omgeving, het productieproces als het vervoer. En ook duurzame opwek van eigen energie speelt een belangrijk rol, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. De deelnemers kregen tientallen tips mee en zijn inmiddels enthousiast begonnen met de implementatie daarvan.
Zo is er veel oude verlichting vervangen door het energiezuinige LED, is er geïsoleerd om de warmte binnen de gebouwen te houden en zijn er vele zonnepanelen geïnstalleerd. Ook zijn leidingen op de productievloer geïsoleerd en radiatoren aangesloten op een klokthermostaat. Qua vervoer en mobiliteit wordt onderzocht hoe klanten nog slimmer en daarmee brandstof-zuiniger kunnen worden beleverd. En dan ook nog het liefst elektrisch. De eerste elektrische vervoersmiddelen zijn inmiddels besteld.
Benieuwd naar wat iedere ondernemer al heeft gedaan of wat nog op de planning staat? Bekijk dan de overzichtspagina en volg vooral de goede voorbeelden van deze duurzame Brabantse koplopers >