Nieuw VN klimaatrapport over gevolgen klimaatverandering

Klimaatverandering

31 maart aanstaande zal het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het tweede deel van een reeks nieuwe onderzoeksrapporten uitbrengen over klimaatverandering. Dit deel zal ingaan op de waargenomen gevolgen van klimaatverandering. Deze gevolgen zijn bijvoorbeeld verschuivingen van natuurlijke soorten, waterbeschikbaarheid, landbouwproductie en gezondheid. Ook wordt ingegaan op de kwetsbaarheid en blootstelling en de mogelijkheden voor aanpassing (adaptatie) aan klimaatverandering. Tenslotte worden projecties gegeven van toekomstige klimaatrisico’s en de mogelijkheden voor adaptatie, zowel op wereldwijde als op regionale schaal.

IPCC Werkgroepen

Het IPCC is opgericht in 1988 en opereert onder de vlag van de Verenigde Naties en de Wereld Meteorologische Organisatie. Het werkt momenteel aan zijn vijfde Assessment Report. Eind september 2013 verscheen de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep I, die zich bezighoudt met de natuurwetenschappelijke kant van klimaatverandering. Eind maart 2014 verschijnt de samenvatting voor beleidsmakers van Werkgroep II over de gevolgen van klimaatverandering en de aanpassingsmogelijkheden. Het IPCC bundelt de wereldwijd beschikbare kennis op dit gebied in rapporten, met speciale aandacht voor nieuwe onderzoeksresultaten sinds het verschijnen van het vorige IPCC-rapport in 2007. De samenvattingen van de rapporten worden door de regeringen regel voor regel wordt besproken en goedgekeurd, en vervolgens gepubliceerd als de ‘Samenvatting voor beleidsmakers’.

Ook rapport over mitigatie en Syntheserapport

Naast de genoemde Werkgroepen I en II is er ook nog een Werkgroep III, die zich bezighoudt met de mogelijkheden om het klimaatprobleem te verminderen (mitigatie). De komende Samenvatting voor beleidsmakers van deze Werkgroep III verschijnt medio april 2014. In oktober 2014 verschijnt er een synthese van de rapporten van de drie werkgroepen.

Samenvatting

De in maart 2014 te verschijnen ‘Samenvatting voor beleidsmakers’ zal via de website van het PBL van een Nederlandse toelichting worden voorzien. Het PBL en het KNMI werken gezamenlijk aan een reeks notities over de betekenis van de IPCC-rapporten voor Nederland, die in de loop van 2014 zullen worden gepubliceerd. Het Klimaatplein zal u hierover blijven informeren.

Meer achtergrondinformatie over klimaatverandering leest u hier.

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder