Nieuwe Aeres Hogeschool in een energieneutraal, circulair en klimaatadaptief gebouw

CO2-neutraal ondernemen

Bij aanvang van het nieuwe collegejaar is de nieuwbouw van groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Een gezonde en inspirerende werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw. In dit artikel beschrijven we hoe dit concreet is uitgewerkt.

Groene long

Het ontwerp van BDG Architecten voor de nieuwe Hogeschool weerspiegelt de duurzame identiteit van de faculteit in Almere. Enerzijds als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds is het letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw.

De ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw, van entree tot dak. Het groen is niet alleen goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school. Het prikkelt de zintuigen en heeft als living lab ook een educatieve waarde; studenten in Almere doen onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad.

Omdat er op verschillende manieren wordt onderwezen, onderzoek verricht en samengewerkt zijn de ruimtebehoeften vertaald in een functionele en gevarieerde mix aan leer- werk- en overlegruimten. Door de flexibele inrichting en meubels passen ruimtes zich eenvoudig aan. Tijdens de Floriade in 2022, transformeert een deel van de school zelfs naar ontvangstgebouw.

Smart building met smart skin

De nieuwe Aeres Hogeschool is een slim energetisch gebouw met smart-skin; afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen PV-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen.

Het levendige natuurinclusieve groendak is zowel een aangename verblijfsruimte in de frisse lucht als een inspirerend leer- en experimenteergebied. Opgevangen regenwater dient als warmte-/ koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw. Een luifel van semi-transparante pv-panelen het beschermt de studenten tegen de zon.

Circulair schoolgebouw

Passend bij de duurzame ambities voor de nieuwe hogeschool heeft het ontwerp- en bouwteam continu onderzocht hoe het gebouw zo circulair mogelijk kon worden. Dat startte met de selectie van die partijen, middels een Europese aanbesteding, mede op criteria betreffende duurzaamheid en circulariteit. Door gebruik te maken van de Building Circularity Index is gestuurd op het maken van een ontwerp wat demontabel en aanpasbaar is.

Er zijn daarnaast allerlei circulaire materialen en toepassingen in het gebouw verwerkt, zoals betongranulaat, hergebruikt hout voor de trappen, vloeren en buitenmeubels en gerecyclede metal studs voor de binnenwanden. Door registratie van materialen in Madaster wordt hergebruik in de verre toekomst beter mogelijk.

Eerste hogeschool met platinum WELL-certificering

Naast een duurzaam beeldmerk moest de nieuwe Aeres Hogeschool vooral een plek worden waar studenten graag naar toe gaan. Om te studeren én om te verblijven. De gezondheid en het welzijn van medewerkers en studenten kreeg daarom veel aandacht in het ontwerp. Het ruimschoots aanwezige levend groen heeft op zich zelf al veel positieve effecten op het binnenklimaat. Daarnaast zijn ook andere relevante factoren als daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en het gebruik van non-toxische materialen geoptimaliseerd. De gebouwprestaties worden continu gemonitord en aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem. Dit resulteert, als eerste hogeschool van Nederland, in een gouden of zelfs platinum WELL certificering voor Aeres Almere.

Klimaatplein partner HEVO projectmanagement > stelde op basis van een uitdagend programma van eisen een innovatief team samen met een uitgesproken visie over duurzaamheid en circulariteit.

Gerelateerde artikelen

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

CO2-neutraal ondernemen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder