De route naar het duurzame gemeentehuis Krimpenerwaard
CO2-neutraal ondernemen
Sinds 2019 werkt Klimaatplein partner HEVO samen met de gemeente Krimpenerwaard aan een toekomstbestendige huisvesting....
De podcast ‘De duurzaamheidstransitie’ zend inmiddels al 12 weken op rij iedere week een gesprek met een ondernemer of professional uit die bezig is in die transitie. Het is vaak een gesprek met iemand die, ondanks de complexiteit en verwarring rondom duurzaamheidstransities, een betekenisvolle bijdrage weet te leveren aan een duurzamere toekomst. De podcast kent inmiddels een rijke en gevarieerde gastenlijst, van ondernemers en onderzoekers tot beleidsmakers en activisten. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze in het gesprek unieke en waardevolle perspectieven en handvatten delen om ecologisch verantwoord te opereren en sociale rechtvaardigheid en welzijn te bevorderen.
Duurzaamheid is een modewoord in de huidige zakelijke wereld, maar hoe vaak zien we deze intenties daadwerkelijk doorschemeren in de dagelijkse bedrijfsvoering? Gerben Plasmeijer van evenementenbureau Obsession merkte dit dilemma op toen hij duurzame evenementen wilde organiseren voor opdrachtgevers: klanten praten wel over duurzaamheid, maar de concrete toepassing ervan blijft vaak uit. Dit was de aanleiding om vier jaar geleden zelf de mogelijkheden van duurzame toepassingen bij evenementen te verkennen en vervolgens in zijn bedrijf te gaan integreren. Deze bewuste keuze heeft inmiddels geleid tot een toenemende interesse van opdrachtgevers.
Wouter Plomp is oprichter van Lumeco, een bedrijf dat zich specialiseert in energiezuinige en circulaire verlichtingsoplossingen. In de podcast spreekt hij over wat duurzaamheid in de verlichtingswereld precies behelst. Hoe krijgt hij bijvoorbeeld circulaire oplossingen in zijn bedrijf voor elkaar en hoe houdt hij dat betaalbaar? Maar het gaat ook over het sociale aspect van duurzaamheid, over hoe hij met zijn bedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een toekomst geeft. En over nieuwe trends zoals ‘light as a service’, over het verlichten van de Nachtwacht en over de groei van Lumeco naar een bedrijf met 65 werknemers.
Met deze podcast wil initiatiefnemer Breda University of Apllied Sciences (BUas) huidige en toekomstige professionals, bedrijven en organisaties een handje helpen om hun eigen rol in de gezamenlijke duurzaamheidstransitie te identificeren en in te vullen. Deze verhalen met voorbeelden en spannende experimenten, maar ook met twijfels en worstelingen, vormen samen een rijke bron aan inspiratie voor het vormgeven van jouw eigen, individuele bijdrage aan een duurzamer wereld.
Deze podcast wordt gemaakt door Michiel Buis, Rob van der Rijt en Frans Melissen. Frans is de transversale lector Duurzaamheidstransitie van BUas en Rob en Michiel zijn als onderzoeker verbonden aan dit lectoraat. Rob is tevens oprichter van het Klimaatplein en actief voor het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland. De podcast is één van de manieren waarop Frans, Michiel en Rob invulling geven aan het doel van BUas om professionals handvatten te bieden om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dat is niet altijd makkelijk, maar het kan wel, en iedereen kan het. Misschien niet allemaal op dezelfde manier, maar op een manier die bij jou als professional en bij jouw organisatie past.
Je kunt de podcast elke week beluisteren via je favoriete podcastspeler, zoals Spotify, Apple Podcasts of Amazon Music. Op deze pagina vind je een overzicht van alle verhalen die tot nu toe zijn verzameld.
Headerfoto: Directeur Wouter Plomp van Lumeco (links) in gesprek met Rob van der Rijt