Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
De ambities van de gemeente Arnhem om energie te besparen zijn groter dan ooit. Het programma ‘New energy made in Arnhem’ omschrijft de doelstelling om in 2030 61% CO2-reductie te realiseren ten opzichte van 2017. Het spreekt voor zich dat de driehonderd eigen gebouwen een belangrijke rol spelen. Vastgoedambtenaren Marianne de Widt en Alwin Kuijper vertellen enthousiast over de Arnhemse aanpak.
Arnhem kent veel bijzondere gebouwen. Neem alleen al het concertgebouw Musis Sacrum uit 1847 en het monumentale Duivelshuis, waarin de werkkamer van de Arnhemse burgemeester zich bevindt. “En zo hebben we driehonderd gebouwen in ons bezit. Hieronder vallen grote monumentale panden, maar ook kleine gebouwen, zoals een verzamelplek voor onze buschauffeurs”, schetst afdelingshoofd vastgoedmanagement Marianne de Widt een beeld bij de Arnhemse gebouwenportefeuille.
Hoe groot, monumentaal of klein de gebouwen ook zijn; energiebesparing is aan de orde van de dag. Vastgoedmanager Alwin Kuijper: “Het thema energiebesparing speelt in Arnhem al meer dan twintig jaar. Er komen steeds nieuwe thema’s en invalshoeken voorbij: denk aan energielabels, wijkgerichte energietransitie, klimaatadaptatie, de CO2-Prestatieladder en ga zo maar door.”
“Er komt inderdaad veel op ons af”, vervolgt Marianne de Widt. “Daarom hebben we in 2015 besloten om ons gezonde verstand te gebruiken. Er moest structuur komen: wat speelt er, wat zijn de prioriteiten, om welke gebouwen gaat het en hoeveel energie verbruiken deze gebouwen? Dit klinkt simpel, maar het heeft ons jaren gekost om deze informatie boven water te halen. Hiervoor moesten we met vele partijen in gesprek.”
Inmiddels is het energieverbruik van alle panden op afstand uitleesbaar en liggen er voor alle gebouwen duurzame meerjaren onderhoudsplannen. Alwin Kuijper: “Welk beleidsvoorstel ook voorbij komt; we hebben onze basisinformatie op orde. Dit is een ideaal uitgangspunt om mooie resultaten te boeken. Alleen al door het plaatsen van zonnepanelen, ledverlichting en bewegingsmelders besparen we in ons stadhuis 20% aan energie. Door het gebouwbeheerssysteem en de warmtepompen in het concertgebouw goed in te regelen, is het verbruik drastisch gekelderd. En er liggen dan wel geen zonnepanelen op het dak; er is in feite geen duurzamer gebouw dan het Duivelshuis, aangezien het al vanaf 1600 in gebruik is.”
Uitdagingen liggen er ook. Zo zijn de Arnhemse zwembaden met 1 miljoen kWh per jaar de grootste energieverbruikers. Marianne de Widt: “We hebben de daken geïsoleerd, maar zijn op zoek naar meer energiezuinige manieren om de baden zuinig te beheren. Interessant zijn ook de energiebesparende maatregelen die we willen nemen om de enorme parkeergarage Centraal Arnhem (45.000 m2) te verduurzamen.”
Typerend aan de drift om alle gebouwen energiezuinig te maken, is de actieve houding van de gemeente Arnhem. Neem de Erkende Maatregelenlijsten (EML) energiebesparing van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Die waren in beginsel niet altijd handig door het vele administratieve werk; ze dragen wel bij aan de versnelling van onze Arnhemse energietransitie. We hebben nu systematisch in beeld welke maatregelen zich het snelst terugverdienen. Dit biedt houvast”, legt Marianne de Widt uit.
Het doorvoeren van flinke energiebesparingen binnen een grote vastgoedportefeuille vraagt om een lange adem, merken de Arnhemse vastgoedambtenaren. Alwin Kuijper: “Er komt binnen een gemeente ontzettend veel samen. Met alle nieuwe plannen, inzichten en technieken is overzicht essentieel. Als ons de afgelopen jaren íets duidelijk is geworden, dan is het dat we de tijd moeten nemen om slim in energiebesparing te investeren.”
Of de gemeente Arnhem nog tips heeft? Marianne de Widt: “Blijf niet eindeloos nadenken, maar ga vooral iets doen. Hou het ook simpel: voor de hand liggende maatregelen leiden tot flinke besparingen. En ben je, net als de gemeente Arnhem, een grootverbruiker van energie? Vergeet dan niet naar je maximaal gecontracteerd vermogen te kijken. Wellicht kun je op je vastrecht besparen.”
Meer over informatieplicht energiebesparing
Bedrijven en instellingen die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. De maatregelenlijst leidt binnen de gemeente Arnhem zelfs tot een versnelling van de energietransitie: er is immers goed inzicht in hoe snel maatregelen zich terugverdienen. Meer informatie over de informatieplicht vind je op www.rvo.nl/informatieplicht.
Foto’s: Sanne van den Elzen