Technische innovaties creëren duurzaam wellnesscomplex

CO2-neutraal ondernemen

Ergens wringt het, vond wellness-ondernemer Fabian Dolman. Als bezoeker van een saunacomplex leg je jezelf in de watten. Kom je helemaal tot rust. Van warm naar koud en weer terug. Zo simpel kan het leven soms zijn. Maar terwijl je zelf fris uit de stoomwolken herrijst, is al dat gebadder een belasting voor het milieu. “Ik dacht, dat moet anders. We gaan de saunawereld helemaal op zijn kop zetten.”

Het resultaat is Thermen Berendonck. Landelijk gelegen in Wijchen, vlakbij Nijmegen. Het is het meest innovatieve en duurzame wellnesscomplex van Nederland. “En misschien wel de duurzaamste van Europa”, aldus de trotse eigenaar.

Gasloos warmte maken

“Als wellnessbedrijf ben je niet zo duurzaam bezig. Er wordt veel warmte verstookt en die warmte gaat in principe allemaal verloren. Zonde natuurlijk. Vandaar de ambitie om het meest duurzame wellnessresort van Europa te bouwen. Door duurzame technieken toe te passen willen we het energiegebruik zoveel als mogelijk terugbrengen richting nul. 

Dat doen we onder andere door Thermen Berendonck ‘all electric’ te maken. We gebruiken dus geen gas meer, maar stappen over op warmtepompinstallaties. Dat is echt bijzonder in de saunawereld. De meeste sauna’s worden nog met gasbranders verwarmd.“

Warmte hergebruiken

“Dankzij een nieuwe techniek blazen we de warmte uit de sauna’s niet langer zomaar de lucht in. Het lukt ons nu die warmte te hergebruiken. Door middel van vloerkoeling onttrekken we de warmte aan de sauna’s. En die warmte hergebruiken we vervolgens weer om het water in de zwembaden te verwarmen. Dat is een innovatieve techniek die niet eerder is toegepast. Daar zijn we heel trots op. Deze methode willen we ook toepassen in onze andere resorts. Dit zou weleens een kanteling voor de hele sector kunnen betekenen.”

Betere isolatie en warmtewisselaars

“Dan is er nog het zwembadwater en douchewater waar we een innovatieve slag hebben gemaakt. Dit water gaat door een bufferinstallatie heen met enorme warmtewisselaars. Hier wordt de warmte uit het water gehaald om vervolgens de douches mee te verwarmen.”

“En we hebben onder andere hennep-blokken met leem als bouwmateriaal gebruikt voor verschillende sauna’s. Materiaal met een hele hoge isolatiewaarde, waardoor je met minder vermogen je ruimtes kunt verwarmen. Daarnaast geeft het ook nog eens een prachtig sfeertje wat weer mooi aansluit bij het duizend-en-een-nacht thema.”

Duurzame stroom

“We hebben ruim 600 zonnepanelen op het dak liggen, om de eigen energie mee op te wekken. Ook zijn er in het complex twee restaurants te vinden, waar we duurzame oplossingen hebben toegepast. De warme lucht die we daar afzuigen gaat door een zogenoemd KAT-systeem heen. Vaak zie je dat de afzuiginstallatie een van de meest grote energievreters zijn binnen een complex. Met zo’n KAT-systeem hergebruiken we de warmte en lucht en wordt deze gefilterd teruggeblazen in het pand. Zo verspillen we ook in de restaurants weinig warmte.

Zuinig zijn op de aarde

“Voor ons was het belangrijk iets terug te doen. We hebben maar één aarde, dus daar moeten we zuinig op zijn. Het sluit ook mooi aan op onze missie. We willen graag bijdragen aan de ontwikkeling, groei en heling van mens en wereld door mensen een plek te bieden waar zij vinden of ontdekken wat ze nodig hebben. Om te groeien, te ontwikkelen, tot rust te komen en energie op te doen. Wij geloven namelijk dat een mens in harmonie zijn positieve energie kan doorgeven aan een ander, aan de wereld. Daarin willen wij inspireren, motiveren en bijdragen. Het is fijn dat we daarin met onze onderneming iets kunnen betekenen.”

Financiële aspecten

“Natuurlijk is een cv-ketel een stuk goedkoper dan een warmtepomp. Het mooie is; op lange termijn verdient zo’n warmtepomp zichzelf terug, door het lage energiegebruik. Wij kijken daarbij verder dan een paar jaar, sommige investeringen hebben wat langer nodig. Wat ook helpt is de groenfinanciering van de ING Groenbank. Dat maakt het financieel – naast het hoogwaardige advies – nog nèt even aantrekkelijker.”

De sociale kant van ondernemen

“Onze focus is nu om het resort goed te laten draaien. We hebben al 220 mensen aangenomen, tien procent daarvan had een afstand tot de arbeidsmarkt. Die mensen kunnen nu weer aan het werk. We leiden ze op in onze eigen opleidingsacademie. We zeggen altijd: als je hart op de goede plek zit en je vindt het leuk met mensen om te gaan, dan kunnen wij je de rest leren. Maar goed, die bouw halen was één. Nu begint het pas. En gaan we waarmaken wat we belooft hebben.”

Gerelateerde artikelen

Meten en rapporteren van emissies van broeikasgassen

CO2-neutraal ondernemen

Het jaarlijks meten en rapporteren van scope 1 en 2 emissies van broeikasgassen is eigenlijk...

Lees verder

“Balanceren tussen zorg voor milieu, klantwensen en gezond bedrijfsresultaat”

Praktijkverhalen

Met bijna 40 man personeel en 10 bestelbussen voorziet Bakkerij Remmerswaal uit Schiedam dagelijks zo’n...

Lees verder

Familiebedrijf Van Schie pakt door met duurzaam ondernemen

CO2-neutraal ondernemen

Marcel van Schie, geboren in Delft, groeide op met ondernemen in zijn bloed: zijn vader...

Lees verder