Tien weerrecords verbroken door klimaatverandering

Klimaatverandering

Dat de weersomstandigheden extremer worden vanwege klimaatverandering hebben we de afgelopen maand juni in Nederland zelf kunnen ervaren. Grote delen van ons land ontvingen de meeste neerslag ooit gemeten. Wereldwijd werden het afgelopen jaar nog eens minstens tien weerrecords verbroken. Deze records zijn het gevolg van de opwarming van de aarde in combinatie met de krachtige El Niño van 2015 en bijzondere temperatuurafwijkingen rond de noordpool. Hier volgen tien van die weerrecords:

1.  Van mei 2015 tot en met april 2016 werd elke maand de recordhitte die eerder voor die specifieke maand gehaald was verbroken.
2.  Gedurende die 12 maanden is de wereldwijde temperatuur met 0,2 graden gestegen.
3.  De 4 maanden met de grootste temperatuurafwijking ooit zijn de eerste 4 maanden van 2016.
4.  Begin maart 2016 schoot de gemiddelde temperatuur op het noordelijk halfrond tijdelijk door de grens van 2 graden die bij het klimaatakkoord in Parijs is gesteld voor de opwarming van de aarde.
5.  Nooit eerder steeg de atmosferische CO₂-concentratie in één jaar zo snel, in één klap meer dan ‘3 parts per million’ erbij.
6.  Nooit eerder was het op de Noordpool zo warm als afgelopen winter, nooit eerder lag er zo weinig ijs als dit voorjaar.
7.  Recordtemperatuurverschillen in de Noordelijke Atlantische Oceaan duiden op sterke afzwakking van de Golfstroom, mogelijk als gevolg van het smeltende ijs op Groenland.
8.  De algen waarvan het koraal afhankelijk is, zijn in maar liefst 93 procent van het Great Barrier Reef afgestorven door te hoge watertemperaturen.
9.  Er is een recorddroogte bereikt in Ethiopië en Zimbabwe, en een recordhitte in India.
10. Op Borneo, in de Amazone en in Canada is een recordgrootte van bosbranden bereikt.

Deze tien weerrecords (gedocumenteerd in de Staat van het klimaat 2016) geven aan hoe dringend we aan de slag moeten met het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Naast klimaatverandering benoemden we eerder via het Klimaatplein nog drie andere redenen en voordelen voor organisaties om vandaag nog te starten met CO2-neutraal ondernemen. De oplossingen om verdere klimaatverandering tegen te gaan zijn ontelbaar. Maar dan moeten we daar, samen met overheid, burgers en bedrijfsleven wel direct invulling aan gaan geven.

Bron foto: Nasa

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder