TL vervangen door LED, wat zijn de mogelijkheden?

Energiebesparing

In Nederland hangen naar schatting 100 miljoen traditionele TL buizen. De meest voorkomende types zijn 36 Watt en 58 Watt. Hoe hoger het wattage, hoe meer energieverbruik. TL is de afkorting van ‘Tube Light’ en behoort tot de categorie fluorescentieverlichting. Deze oude verlichtingstechniek wordt steeds vaker vervangen door het energiezuinige LED (Light Emitting Diode). De verwachting is dat alle TL op termijn vervangen zal worden door LED. Lees meer over de voordelen van LED.

Drie opties om TL te vervangen door LED

1: Nieuwe verlichtingsarmaturen
U kunt uw TL armaturen vervangen door LED armaturen. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei maten, kleuren en vormen. TL verlichting is er grofweg in 3 types; 60cm, 120cm en 150cm. Armaturen zijn voor deze afmetingen gemaakt. LED heeft in principe geen standaard afmetingen. Wat betreft design is er dus meer mogelijk.

Deze optie is relatief duur en milieuvervuilend. Bij de aanschaf van nieuwe LED armaturen gaan bestaande armaturen in zijn geheel naar het grofvuil. In vergelijking met optie 3, waarbij slechts de elektronica en de lichtbronnen worden vervangen, is deze optie relatief milieubelastend.

Voordelen: design, armaturen ontworpen voor LED techniek, subsidie
Nadelen: relatief hoge kosten, lange terugverdientijd, veel afval/milieubelastend

2: Lampen vervangen door LED retrofit
U kunt uw TL armaturen voorzien van zogeheten ‘retrofit’ producten. Deze worden toegepast in een bestaand TL armatuur en zijn in een handomdraai geïnstalleerd. Retrofit is een ‘quick-win’ oplossing. U wisselt uw TL buis om met een LED TL buis en u heeft LED verlichting. Een kind kan de was doen. Deze optie is het goedkoopste. De kwaliteit van de LED driver bepaalt de levensduur en verlichtingseigenschappen.

Voordelen: eenvoudige installatie, korte terugverdientijd, weinig afval
Nadelen: kwaliteit (veel inferieure producten), garantie, geen subsidie

3: TL armaturen ombouwen naar LED
U kunt uw TL armaturen ombouwen naar LED. Hierbij worden de elektronische onderdelen van een armatuur vervangen en de behuizing hergebruikt. Het armatuur krijgt een nieuwe certificering en dezelfde eigenschappen als een nieuw LED armatuur.

Voordelen: kwaliteit, garantie, korte terugverdientijd, weinig afval, subsidie
Nadelen: arbeidsintensief

De juiste optie bepalen

De hoeveelheid LED producten maakt de keuze niet gemakkelijk. Over het algemeen kunt u aannemen dat goedkoop duurkoop is. Veel leveranciers focussen zich puur op prijs. Let bij uw keuze op kwaliteit (A-merk, type driver, powerfactor, koelelementen) en garantievoorwaarden (kies fabrieksgarantie).

Uw verlichtingssituatie bepaalt welke optie de meeste voordelen biedt. Hoe intensiever het gebruik, hoe belangrijker factoren als kwaliteit, levensduur en verbruik zijn. Ter illustratie: Wanneer u eens in de maand hardloopt, koopt u waarschijnlijk geen op maat gemaakte hardloopschoenen van een duur merk. Wanneer u iedere dag hardloopt, heeft u daar wel profijt van. Zo is het met verlichting ook.

Heeft u TL verlichting en bent u benieuwd naar uw mogelijke besparing, investering en terugverdientijd? Bereken uw voordeel met deze gratis tool.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Praktijkverhalen

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder