Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde
Klimaatbeleid
Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...
Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle stroomnet. Vervelend voor deze organisaties omdat zij de deuren van hun nieuwbouw niet kunnen openen. Ook komt hierdoor de energietransitie grotendeels tot stilstand: belemmering van elektrisch rijden en oplossingen voor duurzame warmte komen in de knel. De massale keuze voor warmtepompen vergroot dit probleem, want deze gebruiken veel elektriciteit. Met warmtenetten kunnen nieuwe gebouwen sneller in gebruik worden genomen. Stimular-adviseur Stefan Romijn licht dit in zijn blog toe.
Warmtepompen worden gezien als de oplossing voor verwarmen zonder aardgas. Warmtepompen zijn een efficiënte techniek. Helaas zorgt de warmtepomp ook voor een enorme toename van het stroomverbruik, vooral als het koud is. Op die momenten is er minder opwek van zonne-energie, dus het stroomverbruik is ook nog niet duurzaam. Door de toename in de pieken van het verbruik, hebben organisaties die een warmtepomp plaatsen al snel een grootverbruikaansluiting nodig. Met een andere techniek volstaat vaak een kleinere aansluiting. En kleine aansluitingen zijn momenteel meestal nog mogelijk.
In de Transitievisie warmte van gemeenten wordt de warmtepomp gezien als oplossing voor veel wijken en bedrijventerreinen. Er zijn ook andere oplossingen, die minder problemen op het stroomnet veroorzaken. Zoals een warmtenet. Een warmtenet levert restwarmte van bedrijven of haalt warmte uit de bodem. Hierbij is veel minder elektriciteit nodig in de gebouwen die warmte gebruiken. Warmtepompen zijn vooral een oplossing op plekken waar een warmtenet echt niet kan.
De huidige problemen op het stroomnet laten zien dat haast nodig is met de aanleg van warmtenetten. Een school, bedrijf of sportvereniging kan dit niet alleen regelen. Gemeenten zullen hier samen met energiebedrijven het voortouw moeten nemen. Het lost misschien niet de problemen op de korte termijn op, maar helpt om de files op het stroomnet uiteindelijk op te lossen. En zo voorkomen we dat de energietransitie tot stilstand komt.
Omdat warmtenetten nog een flinke voorbereiding vragen lost dit de problemen niet op korte termijn op. De grootste kleinverbruikaansluiting (3 * 80A) is vaak nog wel mogelijk. Probeer binnen een kleinverbruikaansluiting te blijven, bijvoorbeeld door: