Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle stroomnet. Vervelend voor deze organisaties omdat zij de deuren van hun nieuwbouw niet kunnen openen. Ook komt hierdoor de energietransitie grotendeels tot stilstand: belemmering van elektrisch rijden en oplossingen voor duurzame warmte komen in de knel. De massale keuze voor warmtepompen vergroot dit probleem, want deze gebruiken veel elektriciteit. Met warmtenetten kunnen nieuwe gebouwen sneller in gebruik worden genomen. Stimular-adviseur Stefan Romijn licht dit in zijn blog toe.

Warmtepomp maakt problemen op stroomnet groter

Warmtepompen worden gezien als de oplossing voor verwarmen zonder aardgas. Warmtepompen zijn een efficiënte techniek. Helaas zorgt de warmtepomp ook voor een enorme toename van het stroomverbruik, vooral als het koud is. Op die momenten is er minder opwek van zonne-energie, dus het stroomverbruik is ook nog niet duurzaam. Door de toename in de pieken van het verbruik, hebben organisaties die een warmtepomp plaatsen al snel een grootverbruikaansluiting nodig. Met een andere techniek volstaat vaak een kleinere aansluiting. En kleine aansluitingen zijn momenteel meestal nog mogelijk.

Warmtenet minder belastend voor stroomnet

In de Transitievisie warmte van gemeenten wordt de warmtepomp gezien als oplossing voor veel wijken en bedrijventerreinen. Er zijn ook andere oplossingen, die minder problemen op het stroomnet veroorzaken. Zoals een warmtenet. Een warmtenet levert restwarmte van bedrijven of haalt warmte uit de bodem. Hierbij is veel minder elektriciteit nodig in de gebouwen die warmte gebruiken. Warmtepompen zijn vooral een oplossing op plekken waar een warmtenet echt niet kan.

Nu starten met aanleg warmtenetten

De huidige problemen op het stroomnet laten zien dat haast nodig is met de aanleg van warmtenetten. Een school, bedrijf of sportvereniging kan dit niet alleen regelen. Gemeenten zullen hier samen met energiebedrijven het voortouw moeten nemen. Het lost misschien niet de problemen op de korte termijn op, maar helpt om de files op het stroomnet uiteindelijk op te lossen. En zo voorkomen we dat de energietransitie tot stilstand komt.

Oplossingen voor korte termijn voor overvol stroomnet

Omdat warmtenetten nog een flinke voorbereiding vragen lost dit de problemen niet op korte termijn op. De grootste kleinverbruikaansluiting (3 * 80A) is vaak nog wel mogelijk. Probeer binnen een kleinverbruikaansluiting te blijven, bijvoorbeeld door:

  • Energie te besparen, bijvoorbeeld door de erkende maatregelen uit te voeren en bij vervanging te kiezen voor energiezuinige machines
  • Processen slim te plannen en spreid het energieverbruik in de tijd. Bijvoorbeeld het laden van heftrucks in de nacht als andere machines niet in gebruik zijn.
  • Een Energie Management Systeem (EMS) te installeren. Met een EMS kun je energiegegevens analyseren, energieverbruik optimaliseren en piekbelastingen beheren. Daarmee wordt meer mogelijk binnen een kleinere capaciteit.
  • Zelf stroom op te wekken met zonnepanelen en processen in te plannen op de momenten dat er veel eigen opwek is van duurzame energie. Sla overschotten aan opgewekte zonnestroom op in accu’s om deze te benutten als er een tekort aan capaciteit is. Bedenk daarbij dat het niet mogelijk is om genoeg op te slaan om een compleet seizoen te overbruggen.
  • Samen te werken met andere bedrijven en organisaties in de omgeving. Vaak hebben buren capaciteit over op momenten dat jij stroom nodig hebt en andersom. Bekijk hier hoe je samen aan de slag kunt om de capaciteit in de omgeving maximaal te benutten.

Gerelateerde artikelen

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder

Maakt de duurzame energietransitie de wereld een veiliger plek?

Klimaatbeleid

We bevinden ons al enkele jaren midden in de zogenaamde duurzame energietransitie. Terwijl we onze...

Lees verder