Trendy kooktoestel draagt bij aan oplossen klimaatprobleem

Klimaatverandering

Dit voorjaar introduceert het nationale HIER klimaatbureau de COOX op de Nederlandse markt; een trendy kooktoestel voor buiten dat werkt op hout. Een geweldig product, maar vooral één met een verhaal. Deze ‘clean cookstove’ kan namelijk miljoenen mensenlevens redden in arme landen en draagt bij aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Klimaatplein.com is onderdeel van de HIER Clean Cookstove coalitie. Dit is een samenwerkingsverband van diverse organisaties met als doel de problematiek rondom koken op open vuur in ontwikkelingslanden bekend te maken. Dat doen wij onder andere door clean cookstoves dit voorjaar in Nederland te gaan verkopen onder de naam COOX.

voorbeeld clean cookstove kooktoestel COOXDé tuinhit van 2014

TV-kok Caspar Bürgi: “Ik ben ervan overtuigd dat de COOX in 2014 dé nieuwe trend in buiten koken wordt. Het kooktoestel speelt helemaal in op de nog altijd groeiende populariteit van buiten koken en de wens om bewust en verantwoord te eten.”

Rook: the silent killer

De COOX is echter veel meer dan alleen een leuk apparaat voor hier in de tuin. Deze ‘clean cookstove’ is namelijk oorspronkelijk ontworpen voor ontwikkelingslanden, als antwoord op de grote gevaren van koken op open vuur.

Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op houtvuurtjes. Dat lijkt misschien onschuldig, maar is het zeker niet! Koken op open vuur veroorzaakt jaarlijks vier miljoen sterfgevallen, waaronder vooral vrouwen en kinderen. Dat is bijna drie keer meer dan aids. Daarnaast zorgt koken op open vuur voor een enorme CO₂-uitstoot, is het een belangrijke oorzaak van ontbossing en zijn vrouwen onnodig lang bezig met houtsprokkelen.

Door het slimme ontwerp van clean cookstoves zoals de COOX is er tot vijftig procent minder hout nodig bij het koken en komt er bijna geen rook meer vrij.

HIER een COOX, DAAR een COOX

Om de problematiek rondom koken op open vuur bij het grote publiek onder de aandacht te brengen, brengt het HIER klimaatbureau de COOX dit voorjaar in Nederland op de markt.

Met de verkoop van elke COOX hier, wordt één clean cookstove voor een gezin in een ontwikkelingsland gerealiseerd. Vanaf april is de COOX onder andere te koop bij Tuincentrum Overvecht en Bol.com, voor een prijs van €99,95.

Kijk voor meer informatie op www.cleancookstoves.nl.

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder