Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250 m3 gerealiseerd. Én een energiebesparing van 3.250 kWh  – vergelijkbaar met de opbrengst van ongeveer 10 zonnepanelen. Daarmee is de investering van circa 7.500 euro aan drukregulerende producten binnen twee jaar terugverdiend. 

Klimaatplein partner Technische Unie werkt samen met leveranciers om te komen tot meer duurzaam watergebruik en waterbesparing in de installatiebranche. Uit dit voorbeeld blijkt hoe Grundfos in de hotel branche tot water en energiebesparing komt met drukverlaging techniek.

“Binnen de hotellerie kijken wij bij Grundfos naar drie thema’s”, aldus George van de Rijt, vanaf 1 mei 2024 Sales Manager CBS Nederland bij Grundfos: “comfort, betrouwbaarheid en energiebesparing. Comfort, want de hotelgast wil bijvoorbeeld een ultieme douche-ervaring. Betrouwbaarheid, omdat je van een 5-sterrenhotel mag verwachten dat alles onder alle omstandigheden optimaal functioneert. Het derde thema dat tegenwoordig nadrukkelijk aanwezig is binnen de hotellerie is energiebesparing – met daaraan gekoppeld natuurlijk kostenbesparing.”

Meer dan een waterbesparende douchekop

“Als ik vanuit Grundfos een hotel bezoek, gaat het nu dikwijls ook over energiebesparing. Daarbij hangt het er vanaf wie ik spreek, waar we het precies over hebben. De gebouweigenaar vraagt zich af hoe het beste kan worden omgesprongen met stijgende energieprijzen. Wetgeving komt in die gesprekken regelmatig naar voren. Het hoofd technische dienst wil het hebben over systeemprestaties. Over- of juist onderdimensionering is dan een onderwerp dat ter sprake komt. Met de huisinstallateur bespreek ik de beschikbaarheid van technisch personeel of de beschikbaarheid van producten. Ook zij willen wegblijven van het blussen van brandjes en meer toewerken naar structurele oplossingen. De oplossing voor water- en daarmee energiebesparing zit in al die facetten. En dat gaat veel verder dan een waterbesparende douchekop.”

Lekkages opsporen en waterdruk verlagen

“Een optimale waterdruk kan tot meerdere voordelen leiden. Voor een 5-sterrenhotel met 12 verdiepingen hebben we een uitgekiend boostersysteem ingericht. De waterdruk werd overal in het systeem gemeten en met een aantal pompen hebben we de druk over het hele systeem weten te verlagen – en daarmee het waterverbruik. Ook hebben we verschillende lekkages weten op te sporen en verholpen.”

Investering terugverdienen

“Aan drinkwater alleen al gebruikte dit hotel in de oude situatie 41.000 m3 op jaarbasis. Dat is met onze oplossing teruggebracht tot 38.750 m3 water, een besparing van 2.250 m3. Met een gemiddelde prijs van 1,50 euro voor een m3 water, komt dat aan waterbesparing neer op 3.375 euro besparing op jaarbasis.

Een kleinere besparingspost, maar toch relevant, is die in elektriciteit. Ruim 800 euro is er bespaard aan stroomverbruik, door de waterdruk in het hotel te verlagen.

In totaal is er met het boostersysteem en enkele andere ingrepen ongeveer 4.175 euro op jaarbasis bespaard. Als je dat afzet tegen een investering van zo’n 7.500 euro, is duidelijk dat deze zich binnen twee jaar kan terugverdienen. En dan hebben we het nog eens niet gehad over de duurzame bijdrage die water- en energiebesparing oplevert voor klimaat en het milieu.”

Ook zelf de touwtjes in handen nemen voor wat watermanagement betreft? Check dan deze overzichtelijke kennispagina’s van Technische Unie.

Gerelateerde artikelen

Ondernemen in deze duurzaamheidstransitie? Zo doen anderen dat.

CO2-neutraal ondernemen

De podcast ‘De duurzaamheidstransitie’ zend inmiddels al 12 weken op rij iedere week een gesprek...

Lees verder

De route naar het duurzame gemeentehuis Krimpenerwaard

CO2-neutraal ondernemen

Sinds 2019 werkt Klimaatplein partner HEVO samen met de gemeente Krimpenerwaard aan een toekomstbestendige huisvesting....

Lees verder

Tissues als circulair bouwmateriaal op de VU Amsterdam

CO2-neutraal ondernemen

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam verzamelt sinds kort papieren tissues apart in voor recycling. Dit...

Lees verder