Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Alfons Wispels is de grootste private ontwikkelaar van zon- en windprojecten in Nederland. Hij is een man met een brede blik en een veelomvattende visie. Als geen ander ziet hij waar het allemaal verantwoorder kan. Mogelijkheden zijn er genoeg. Alleen is er altijd weer die enorme afhankelijkheid van steenkool, waardoor we massaal blijven kiezen voor grijze stroom. Binnen deze (overheids)structuur heeft donkergroene stroom geen schijn van kans. Volgens Wispels is de oplossing even simpel als doeltreffend. “Als we de vervuilers nou eens gewoon laten betalen.”
Alfons Wispels is enigszins teleurgesteld. In een land met zoveel duurzame mogelijkheden, wordt toch weer steeds teruggevallen op fossiele energie. “De belangen zijn groot, en dus blijven we aanmodderen. Het is toch niet te verantwoorden dat in 2016 nog een ‘hypermoderne’ kolencentrale is geopend. En zolang fossiele energie een groen certificaat kan krijgen, kunnen we onszelf ook niet serieus nemen. Jammer ook dat we geen voorbeeld nemen aan Duitsland, dat vanuit de overheid vastberaden aan een duurzaam energiesysteem werkt, en tegen de gevestigde belangen in wél duurzame keuzes durft te maken.”
Alfons Wispels heeft overigens niet alleen een mening over het Nederlandse energiebeleid. Hij is boven alles een ondernemer. Hij wil vooruit. Na zich uitgebreid verdiept te hebben in de geothermie, koos hij toch zon- en wind als focuspunten voor zijn bedrijf. “Hier liggen voor een land als Nederland simpelweg de meeste kansen. Voor ons is hier de meest duurzame winst te behalen”, verklaart hij.
Nu, ruim twaalf jaar later, riep de Consumentenbond zijn energiemaatschappij Pure Energie > twee keer uit tot groenste stroomleverancier van Nederland. Onlangs is hij door EY genomineerd voor Entrepreneur of the Year 2017. “Niet ik, maar wij zijn genomineerd”, benadrukt Wispels. “Wij zijn een team van zeventig ondernemers die zich onder de naam Pure Energie richten op zon- en windenergie, de bouw en het beheer van duurzame installaties en duurzame financiering.”
Volgens Wispels speelt de overheid een cruciale rol als het op onze energietransitie aankomt. “Het roer moet om. Weg met de subsidies. Al dat gesubsidieer zit een eerlijke marktwerking alleen maar in de weg. Het enige dat echt invloed gaat hebben, is als de vervuiler gaat betalen. Er moet een hogere prijs komen op de uitstoot van CO2. Dan neemt de populariteit van zon- en windenergie als vanzelf een enorme vlucht. We leven nu in de omgekeerde wereld: hoe meer gas en stroom we verbruiken, hoe minder energiebelasting we betalen. En dan hebben we onze mond vol over verantwoord ondernemerschap.”
In een land dat energie in overvloed heeft, zijn we logischerwijs niet gewend om heel lang en heel bewust over energie na te denken. Dit geldt ook voor ondernemers. “Energie is inderdaad slechts een onderdeel van je bedrijfsvoering. Maar het is wel een interessante bouwsteen; alleen al om het simpele feit dat onze gehele bedrijfsvoering uiteindelijk zoveel meer is dan de som van de delen. Ondernemers die nadenken over hoe ze het beste met energie omgaan, hebben vaak een mindset die op de toekomst is gericht. Ze zijn bedrijfsbreed bezig om een mooie toekomst voor zichzelf te creëren, met aandacht voor people, profit & planet. Deze mentaliteit zet op alle vlakken zoden aan de dijk.”
Waar volgens deze groene pionier voor ondernemend Nederland de kansen liggen als het op energiebesparing aankomt? “De grootste winst zit nog altijd in de besparing van energie. Bijvoorbeeld door een slimme inrichting van productieprocessen, gebouwen en mobiliteit. Dan ga je kijken naar wat je zelf aan energie kunt opwekken. Vervolgens kijk je waar je de rest van de energie gaat afnemen. In feite worden bedrijven dus hun eigen energiemaatschappij. Wil je zelf niet direct in energie investeren, zoek dan een maatschappij die dat voor je wil doen. Zo zijn wij momenteel samen met Tata steel het grootste dakgebonden zonnepanelenproject van Nederland aan het uitvoeren. Het gaat om 80.000 zonnepanelen. Niet alleen het staalbedrijf investeert, wij ook. Samen maken we Nederland zo meer duurzaam.”
Lees ook: Slim klimaatbeleid: een prijs zetten op CO2 of het aanpassen van de energiebelasting?