Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties
CO2-neutraal ondernemen
Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze...
Dit artikel gaat over onderwerpen waar je als marketing- en communicatieprofessional rekening mee dient te houden wanneer je aan de slag gaat met het communiceren over duurzaamheidsacties van jouw bedrijf.
Aan de hand van 5 tips geef ik je handvatten om voortvarend aan de slag te gaan. Met deze tips werk je aan jouw doelstellingen op het gebied van effectieve duurzaamheidscommunicatie. Én heb je de tools om waardevol te communiceren met jouw doelgroepen.
Practice what you preach, be good and tell about it, binnen beginnen, is buiten winnen etc. Marketeers en communicatieprofessionals kennen deze cliché-uitspraken maar al te goed. In het geval van marketing en communicatie over duurzaamheid gelden deze regels nog meer dan anders.
Wanneer je als bedrijf communiceert over de reden van je bestaan dien je 100% overtuigd te zijn van je verhaal. Jouw imago bij de doelgroep wordt door veel verschillende factoren beïnvloed. Uiteraard door jouw sublieme marketingcampagnes, maar ook door factoren als: ervaringen van anderen, berichtgeving in de media, 1-op-1 contact of bezoek aan jouw bedrijf of winkel.
Al die contactmomenten met jouw merk vormen het imago bij de doelgroep. Op het moment dat je hoog van de toren blaast over al jullie goede bedoelingen en projecten met betrekking tot een thema als bijvoorbeeld het klimaatprobleem en iemand uit jouw doelgroep ziet voor jullie pand een aantal dikke, brandstof slurpende wagens staan, dan heeft die persoon een ervaring die niet bijdraagt aan jouw harde werk. Sterker nog, je loopt mogelijk een flinke deuk op als merk. Dus als je je duurzaamheidsbeleid en -acties goed voor de bühne wilt brengen, zorg er dan voor dat deze doelstellingen binnen het hele bedrijf geïntegreerd zijn. En niemand is perfect, maar maak het niet mooier dan dat het is, en wees trots op de zaken die je wel goed hebt ingericht.
Er zijn steeds meer bedrijven die vaker stilstaan bij de reden van hun bestaan, de zogenaamde ‘Why-vraag’. Ondernemers stellen zich hierbij de vraag op welke manier hun organisatie bijdraagt of bij kan dragen aan sociale en/of ecologische issues. Marketing en communicatie als instrument helpt hierbij om een flink aantal van jouw doelstellingen te verwezenlijken. Marketing en communicatie zorgt er namelijk voor dat alle stakeholders van jouw bedrijf op de hoogte zijn van jullie inspanningen. Marketing en communicatie zorgt voor zaken als:
Maar in het streven naar de perfecte bedrijfsvoering inclusief de nodige marketing inspanningen die naadloos aansluiten bij de reden van jullie bestaan, zijn er meestal nog wat stappen te nemen. Er zijn maar weinig organisaties die alles binnen hun bedrijf 100% ingericht hebben op hun ‘purpose’. En dat is niet erg! Sterker nog, communicatie richting je doelgroepen waarin je als bedrijf aangeeft te streven naar verbetering maakt je als merk menselijk. Maak duidelijk en concreet waar jullie je effort in stoppen, laat zien wat er nog moet gebeuren en vooral maak duidelijk wat jullie allemaal al doen!
Een veelgehoorde uitspraak in discussies omtrent de sociale en ecologische issues is: maar dit probleem is toch veel te groot om alleen op te pakken? Dat dit op individueel vlak al zeer goed te bediscussiëren is kun je lezen in onder andere het boek van klimaatauteur Jelmer Mommers ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’. Jelmer Mommers laat hierin onder andere zien dat er tal van voorbeelden zijn waarin individuele acties kunnen uitgroeien tot grote, wereldwijd gedragen initiatieven die een serieuze impact teweeg brengen.
Als organisatie zijnde heb je een groter bereik dan dat je als individu hebt. Denk alleen al aan al je stakeholders: klanten, medewerkers en hun gezinnen, leveranciers, buren en partners. Door middel van jouw marketing en communicatie inspanningen kun je jouw duurzaamheidsboodschap aan al deze mensen overbrengen. En wanneer je deze communicatieboodschappen invult met trotse en inspirerende berichten draag je niet alleen bij aan het behalen van je eigen doelstellingen, maar inspireer je ook nog eens tal van individuen. En deze individuen werken mogelijk ook weer bij organisaties waardoor men ook bij die bedrijven na gaat nadenken over het behalen van een betekenisvol resultaat.
Als bedrijf heb je waarschijnlijk een aantal partijen waar je mee samenwerkt of diensten van afneemt zodat je jouw producten kan aanbieden aan je klanten. Al deze partijen vormen samen de keten van jullie bedrijfsvoering.
Wanneer jouw organisatie haar duurzaamheidsdoelstellingen volledig heeft geïntegreerd, dan is er een grote kans dat de partijen in jullie keten langs de lat is gelegd van jullie doelstellingen.
Voorbeeld: wanneer je als bedrijf zoveel mogelijk CO2-neutraal wilt ondernemen, is het logisch dat er een duurzame energieleverancier is gekozen die hierin bijdraagt en geen partij die haar energie uit kolencentrales haalt.
Voor marketing en communicatie teams gelden hier dezelfde regels. Maak eens een lijst van al je leveranciers, je mediakanalen, je hostingpartijen, je drukkers etc. en vraag hen desnoods (als de informatie niet beschikbaar is) naar hun manieren of initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. En wellicht kom je achter zaken die je nog niet wist en die super positief zijn of kom je erachter dat de partij met wie je al jaren werkt eigenlijk totaal niet matcht met jullie doelstellingen. Hopelijk kun je die laatste partijen inspireren om de zaken anders aan te pakken en anders is het verstandig besluit te nemen om dit stuk van de keten anders in te gaan vullen.
Wanneer je als merk positief opgemerkt en genoemd wordt door opinieleiders of influencers binnen jouw vakgebied versterkt dit het imago van je merk. Influencer marketing is de laatste jaren enorm gegroeid tot een zeer volwassen onderdeel van de marketingstrategie van veel bedrijven.
Opinieleiders op het gebied van duurzaamheid zullen zich niet heel snel verbinden aan (commerciële) bedrijven die hun beleid nog niet goed hebben ingericht. Zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak wanneer je hiermee aan de slag gaat en opinieleiders probeert te enthousiasmeren voor jouw bedrijf. Wanneer een goede opinieleider over jou communiceert richting zijn ‘volgers’ kan dit grote gevolgen hebben voor je merk. Ga dus gedegen te werk.
Met influencers ligt het mogelijk anders. Influencers zijn vaker gewend om te werken met commerciële bedrijven en zijn dan sneller bereid om hier afspraken over te maken. Het selecteren van de juiste influencers is dan ook een belangrijke stap. De influencer moet niet alleen een goed bereik hebben bij de doelgroep die je wilt bereiken, maar de influencer moet ook passen bij de duurzaamheidsdoelstellingen die jij volgt als bedrijf.
Ik hoop je met deze tips wat inzicht te hebben geboden in welke onderwerpen van belang zijn bij communiceren over duurzaamheid. Hier kun je alvast aan de slag met een eenvoudig communicatiestappenplan >
Lennaert van der Hoeven, Transition and Communication Lead bij Business Design Agency.