Bowling- & Partycentrum Maaspoort legt zonnepanelen zonder subsidie en investering

Duurzame energie

Zonnepanelen zijn ideaal om een bowlingcentrum te verduurzamen. Maar hoe doe je dat zonder subsidie en zonder te investeren? Bowling- & Partycentrum Maaspoort vond bij Klimaatplein partner Zelfstroom de oplossing.

Energieverbruik Bowling- & Partycentrum Maaspoort

Wie weleens gaat bowlen heeft niet direct door dat achter de schermen flinke machines staan te werken om de ballen terug te brengen en de pins terug te plaatsen. Het energieverbruik van een bowlingbaan is dan ook flink: bij Bowling- & Partycentrum Maaspoort gaat het jaarlijks om zo’n 130.000 kWh.

De bowlingbaan bestaat al sinds 1984 en is de enige in de regio Den Bosch. Jan-Willem van Hoorn is er twintig jaar werkzaam als Hoofd Technische Dienst. “We hebben zestien bowlingbanen met forse machines. Op een groep van zestien Ampère staan drie flinke motoren te draaien. Omdat ze Amerikaans zijn, wordt de spanning omgevormd naar 110 Volt, waardoor ze niet bepaald zuinig zijn.” Ook komt er een aanzienlijk verbruik uit de keuken van het restaurant. “Een behoorlijke vriezer, bieropslagtanks van twee keer duizend liter, een gekoeld drankenmagazijn, reken maar uit.”

Dak vervangen, nieuwe kansen

Jan-Willem was niet de enige die vond dat het tijd was om te verduurzamen. De gemeente verplicht bedrijven met een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh en 25.000 kubieke meter gas om besparende maatregelen te nemen.

Zonne-energie leek direct een interessante oplossing. Dus schakelde Jan-Willem de hulp in van Energieloket De Meierij. Als intermediair op het gebied van duurzaamheid helpt het Energieloket om woningen en bedrijfspanden energiezuiniger te maken. Dat gebeurt met de hulp van lokale partners, waaronder Zelfstroom.

Een van de oprichters is Peter van den Heuvel: “We hebben eerst gekeken of het bowlingcentrum van grootzakelijke subsidie gebruik kon maken. Helaas was het dak daarvoor niet geschikt.” Jan-Willem licht toe: “We hebben een flink dak van 2.400 vierkante meter, maar het is twintig jaar oud. Uit berekeningen bleek dat een groot deel van het dak niet opgewassen was tegen het gewicht van de panelen.” Omdat een deel van het dak aan vervanging toe was, ontstond alsnog de kans om kleinschalig met zonne-energie te starten.

Profiteren zonder investering

Energieloket De Meierij onderzocht de mogelijkheden om een kleine honderd zonnepanelen te plaatsen, zonder investering. Want door het gebrek aan subsidie waren er onvoldoende middelen om de installatie zelf te financieren. Peter: “Voor veel partijen is zo’n installatie als deze niet interessant. Daarbij zijn er weinig  leveranciers die ook nog een leaseconstructie bieden. Zo zijn we bij Zelfstroom uitgekomen, de enige partij die een geschikte oplossing bood.”

Zonder nu geld te hoeven investeren profiteert het bowlingcentrum direct van zonnepanelen, die bovendien na de leaseperiode hun eigendom worden. Ook biedt Zelfstroom de flexibiliteit om in de toekomst verder uit te breiden, want er zijn plannen om nog eens honderd panelen te leggen zodra ook de rest van het dak wordt vervangen.

Verduurzamen, lagere kosten en beter imago

In april zijn alle 93 panelen in tweeënhalve dag geplaatst. Volgens Jan-Willem werd deze soepele operatie keurig door Zelfstroom uitgevoerd. Door de corona-uitbraak kon de Maaspoort tweeënhalve maand geen gasten ontvangen.

“We hebben die weken benut om onderhoud te plegen, dus de verlichting brandde en de koeling stond aan. En al die tijd waren we, mede dankzij het mooie weer, volledig zelfvoorzienend en hadden we zo amper energiekosten. Erg prettig in deze moeilijke tijd.” Bovendien weet Jan-Willem dat het zonnestroomsysteem hem na de leaseperiode een besparing van zo’n 350 euro per maand zal opleveren; een goed vooruitzicht. De constructie van Zelfstroom bevalt hem dusdanig goed, dat hij het collega’s van harte aanbeveelt.

“Je hebt als bowlingondernemer nu eenmaal te maken met een hoog energieverbruik. Met zonnepanelen kunnen we verduurzamen, besparen ѐn geven we er ook nog eens een positief signaal mee af naar onze gasten en gemeente.”

Besparen zonder uit te geven

Heeft Peter tot slot nog een gouden tip voor ondernemers die zonne-energie overwegen? “Veel ondernemers denken dat de overstap hen geld kost. Terwijl we juist bij kleinere mkb’ers eenvoudig kunnen aantonen dat zonnepanelen geld opleveren. Helemaal als het energieverbruik tussen de 10.000 en 40.000 kWh ligt en ze een eigen dak hebben vanaf zo’n tweehonderd vierkante meter. Dan heb je het over veel bedrijven: van garages tot medische praktijken en ja, dus ook bowlingcentra.”

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder