Energie besparen of duurzaam opwekken? Wat levert het meeste op?

CO2-neutraal ondernemen

Op het Klimaatplein gebruiken we een 5-stappenplan naar energiebewust ondernemen waarbij we aangeven hoe je als organisatie kunt besparen op energie. Ook geven we de mogelijkheden aan om zelf duurzame energie op te wekken. Wat is nu het meest winstgevend?

Om te beginnen: Alle energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. En er zijn heel veel manieren om op energiekosten te besparen. Hierbij enkele tips die geen enkele investering vergen en al direct geld opleveren:

1: Houd de bandenspanning van je auto(‘s) op peil. Dat scheelt al gauw zo’n honderd euro per jaar.
2: Houd de deuren van je winkel of kantoor dicht in de winter. Besparing: maximaal 3.000 euro per jaar.
3: Zet je computer in de energiebespaarstand. Besparing: 42 euro per jaar, per computer.
4: Zet lampen uit van 18 tot 6 uur. Besparing: 35 euro per jaar, per lamp.

Investeren in energiebesparing

Fossiele brandstoffen raken uitgeput en de CO2-uitstoot die het bij verbranding veroorzaakt zal op den duur beprijsd worden. Hierdoor stijgen energiekosten de komende jaren. Ook klimaatverandering is een goede reden om minder gebruik te maken van steenkool, gas en olie. Daarom is het interessant om energiebesparende investeringen te doen.

Bewegingssensoren voor de verlichting leveren een energiebesparing van 90% op. De terugverdientijd is twee jaar. Muur-, vloer-, en dakisolatie bespaart tot 30% aan energiekosten. In vijf jaar tijd heb je deze investeringskosten terugverdiend. Kijk hier voor meer terugverdientijden van energiebesparende maatregelen.

Meest winstgevend?

Niet ieder bedrijf is in de gelegenheid duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld omdat het in een huurpand zit, of omdat het dak of de grond niet geschikt is voor zonne- of bodemenergie.

Ook krijgt het ene bedrijf een andere energiebelasting dan het andere. Grootverbruikers worden indirect gesubsidieerd door het Rijk doordat zij minder energiebelasting betalen. Voor hen is de terugverdientijd voor duurzame opwekking langer dan voor kleingebruikers die meer belasting moeten betalen en daardoor een hogere energieprijs hebben.

En welke subsidies zijn voor welke ondernemer interessant wanneer het aankomt op energiebesparing of duurzame opwekking? Er zijn veel mogelijkheden voor financiële ondersteuning, zowel op Rijks, provinciaal of gemeentelijk niveau.

Variabelen

Er zijn al met al veel variabelen van toepassing die bepalen wat het meest winstgevend is voor een organisatie. En dan heb ik nog niet geschreven over de marketing en PR voordelen die een bedrijf kan behalen dat volledig energieneutraal onderneemt. Feit blijft dat alle energie die je niet gebruikt, ook niet opgewekt hoeft te worden. Doorloop eens ons 5-stappenplan en kijk waar voor u de voordelen en kansen liggen. Vraag ook onze partners naar hun inzicht en mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder