Energietrends in 2020 voor bedrijven en instellingen

CO2-neutraal ondernemen

Ook bedrijven en instellingen zitten middenin de duurzame energietransitie. De omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie om de doelstelling ‘Nederland klimaatneutraal in 2050’ te realiseren is een uitdaging. Bedrijven hebben te maken met subsidies, wetten en controles. Maar wat zijn voor organisaties nu de belangrijkste energietrends voor 2020? Onze partner Kenter heeft ze voor u op een rijtje gezet.

Uitkeren SDE+ subsidie

Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te realiseren is de overheid begonnen met het uitkeren van subsidies aan bedrijven die investeren in duurzame opwek van energie. Zo werd er in 2019 al 10 miljard euro SDE+ subsidie verdeeld onder bedrijven en instellingen door heel Nederland. In september 2020 komt hier SDE++ subsidie bij. De SDE++ subsidie staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie en beloont bedrijven die gebruik maken van technieken die CO2-uiutstoot reduceren.

Kosten energietransitie

Om de kosten van de energietransitie te kunnen dekken moeten zowel burgers als bedrijven meer bijdragen. De belasting op aardgas gaat daarom omhoog. De belasting op elektriciteit gaat daarentegen omlaag.

De overheid verplicht bedrijven daarnaast om uiterlijk 1 juli 2020 over te stappen op LED-verlichting. Een investering die gelukkig al binnen een paar jaar is terugverdiend. Ook gaat ze strenger handhaven op de informatieplicht voor energiebesparing.

Laadinfrastructuur bedrijven

Elektrisch rijden wordt aantrekkelijker en de elektrische voertuigen nemen toe. Maar hoe zit het met de laadinfrastructuur bij bedrijven? Zijn daar verplichtingen voor? Ook hiervoor gelden nieuwe regels vanaf maart 2020. Meer over dit onderwerp én de overige energietrends lees je in de whitepaper van Kenter. Download ‘m via deze link >

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder