Getijdencentrales in Deltawerken wekken groene energie op

Duurzame energie

Onlangs zijn vijf getijdenturbines in de Oosterschelde stormvloedkering geïnstalleerd voor het opwekken van schone energie. Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijden-installatie in de wereld. Voor het eerst worden een reeks van vijf turbines naast elkaar geïnstalleerd. Klimaatplein partner Istimewa Elektro was betrokken bij deze duurzame energie installatie.

De Deltawerken hebben wereldwijd grote naamsbekendheid en beschermen een groot deel van Nederland al bijna zestig jaar tegen overstromingen. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om groene stroom op te wekken. “Deze installatie is een enorme stap in de ontwikkeling van getijdenenergie. Onze getijdentechnologie heeft de potentie uit te groeien tot een groot Nederlands exportproduct. De exportverwachting van getijdenenergie is meer dan 200 Gigawatt. Met deze turbines in de Oosterscheldekering kunnen wij de wereld laten zien wat de kracht is van getijdenenergie: een schone en betrouwbare energiebron die in 10 tot 20% van de wereldbehoefte aan elektriciteit kan voorzien,” zegt Hans van Breugel, CEO van Tocardo Getijdeturbines.

Voordelen getijdenenergie

De voordelen van getijdenenergie zijn evident. “Naast het feit dat het uiterst voorspelbaar is hoeveel energie wordt gegenereerd – het tij is er elke dag – worden de turbines geplaatst in het water en zijn niet in het zicht, zoals bij windturbines. Voor de toekomst richten we ons op het opschalen van de installaties. Dit vereist echter een grote investering, een realistisch tarief voor getijdenenergie en een vleugje idealisme. Dan kunnen we een belangrijke exportindustrie bouwen.” Aldus Joop Roodenburg van Huisman Equipment. “Huisman is bereid geweest risico te nemen, het project financieel te steunen, omdat zij geloven in de toekomst van getijdenenergie en de grote exportkansen. Een thuismarkt als het Oosterschelde project is daarbij essentieel.”

Betrokkenheid Nederlandse bedrijfsleven

Naast Tocardo en Huisman, zijn ook een aantal andere bedrijven betrokken bij dit prestigieuze project. Strukton is vanaf het begin van dit project actief betrokken geweest bij de planvorming, de planning en is tevens verantwoordelijk voor het project management. De betrokkenheid van Mammoet bestaat uit het transport en de installatie van de getijdeninstallatie in de Oosterschelde stormvloedkering. Ook de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektro, Van der Straaten en Hillebrand leverden een belangrijke bijdrage aan de elektrotechnische installaties en de staalconstructies.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Duurzame energie

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder