Getijdencentrales in Deltawerken wekken groene energie op

Duurzame energie

Onlangs zijn vijf getijdenturbines in de Oosterschelde stormvloedkering geïnstalleerd voor het opwekken van schone energie. Het gaat om het grootste project voor getijdenstroom in Nederland en de grootste commerciële getijden-installatie in de wereld. Voor het eerst worden een reeks van vijf turbines naast elkaar geïnstalleerd. Klimaatplein partner Istimewa Elektro was betrokken bij deze duurzame energie installatie.

De Deltawerken hebben wereldwijd grote naamsbekendheid en beschermen een groot deel van Nederland al bijna zestig jaar tegen overstromingen. Nu krijgt de Oosterscheldekering ook de functie om groene stroom op te wekken. “Deze installatie is een enorme stap in de ontwikkeling van getijdenenergie. Onze getijdentechnologie heeft de potentie uit te groeien tot een groot Nederlands exportproduct. De exportverwachting van getijdenenergie is meer dan 200 Gigawatt. Met deze turbines in de Oosterscheldekering kunnen wij de wereld laten zien wat de kracht is van getijdenenergie: een schone en betrouwbare energiebron die in 10 tot 20% van de wereldbehoefte aan elektriciteit kan voorzien,” zegt Hans van Breugel, CEO van Tocardo Getijdeturbines.

Voordelen getijdenenergie

De voordelen van getijdenenergie zijn evident. “Naast het feit dat het uiterst voorspelbaar is hoeveel energie wordt gegenereerd – het tij is er elke dag – worden de turbines geplaatst in het water en zijn niet in het zicht, zoals bij windturbines. Voor de toekomst richten we ons op het opschalen van de installaties. Dit vereist echter een grote investering, een realistisch tarief voor getijdenenergie en een vleugje idealisme. Dan kunnen we een belangrijke exportindustrie bouwen.” Aldus Joop Roodenburg van Huisman Equipment. “Huisman is bereid geweest risico te nemen, het project financieel te steunen, omdat zij geloven in de toekomst van getijdenenergie en de grote exportkansen. Een thuismarkt als het Oosterschelde project is daarbij essentieel.”

Betrokkenheid Nederlandse bedrijfsleven

Naast Tocardo en Huisman, zijn ook een aantal andere bedrijven betrokken bij dit prestigieuze project. Strukton is vanaf het begin van dit project actief betrokken geweest bij de planvorming, de planning en is tevens verantwoordelijk voor het project management. De betrokkenheid van Mammoet bestaat uit het transport en de installatie van de getijdeninstallatie in de Oosterschelde stormvloedkering. Ook de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektro, Van der Straaten en Hillebrand leverden een belangrijke bijdrage aan de elektrotechnische installaties en de staalconstructies.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder