25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers
CO2-neutraal ondernemen
Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...
Toen ik 10 jaar geleden startte met het Klimaatplein, moest het natuurlijk een CO2-neutrale onderneming worden. Practish what you preach, uiteraard, en dat lukt behoorlijk goed. Alhoewel er altijd nog wel iets te verbeteren is…
De meeste tijd van het werk voor het Klimaatplein zit ik achter mijn laptop. De energiestand van de PC heb ik zo ingesteld dat na 2 minuten zonder activiteiten het beeldscherm dimt, na 5 minuten schakelt het beeldscherm uit en na 10 minuten gaat de hele PC in de slaapstand. Kijk hier hoe je dit zelf kunt toepassen en wat dit voor jouw bedrijf zou opleveren.
De inmiddels vijf websites van het Klimaatplein worden gehost bij een duurzame partij die gebruik maakt van groene energie. Deze aanbieder biedt haar klanten louter klimaatneutrale hostingdiensten.
Sinds eind 2016 zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, deze wekken ongeveer 40% van de benodigde elektriciteit op. De stroom die we daarnaast gebruiken is voor 100% duurzaam opgewekt met behulp van Nederlandse windmolens. De overstap naar een duurzame stroomleverancier is makkelijk gemaakt, ze nemen het meeste werk voor je uit handen. Kijk hier voor een overzicht van groene energieleveranciers.
De ruimte waarin ik werk stamt uit de jaren ’60. We hebben daar de vloer, spouwmuur en plafonds van laten isoleren. Ook is er dit voorjaar een groendak geplaatst. Inmiddels besparen we dankzij deze maatregelen flink op gaskosten en is er minder geluidshinder van de straat en minder tocht. De CV-ketel is zo afgesteld dat er met minimaal gasverbruik toch voldoende warmte in de ruimten is. Voor het komend jaar staat een onderzoek naar een warmtepomp op het programma.
Een kilometer met de trein veroorzaakt 0 gram CO2-uitstoot omdat deze op 100% Nederlandse windenergie rijdt. Daarom wordt er zoveel mogelijk met de trein gereisd. Ongeveer 3% van de vervoerskilometers gaan per auto, 6% met bus of tram, 9% met de fiets en 82% per trein. Als je met een klein team werkt dan is reizen met de trein ideaal, tijdens het reizen is er volop de mogelijkheid om te werken en communiceren. Zo wordt de tijd efficiënt benut. Kijk hier voor tips om te besparen op mobiliteitskosten en de daarmee gepaard gaande uitstoot van CO2.
Het Klimaatplein archiveert en verzendt zo veel mogelijk digitaal. Onze visitekaartjes en het boek “In 5 stappen CO2-neutraal ondernemen” dat we uitbrachten zijn klimaatneutraal gedrukt. Kijk hier voor meer informatie over duurzaam drukwerk.
We bankieren bij een van duurzaamste banken van Nederland. Deze bank onderneemt zelf ook klimaatneutraal. Onderzoek hier úw mogelijkheden voor een duurzame financiële dienstverlening.
De bijeenkomsten die we tot nu hebben georganiseerd, vonden allemaal plaats op loopafstand van een belangrijk openbaar vervoer knooppunt. Daardoor worden bezoekers in de gelegenheid gesteld met het OV te reizen (dat wordt in de uitnodiging ook aanbevolen). De gebouwen die de bijeenkomsten huisvesten hadden of een Green Key, of waren volgens duurzame en energiezuinige concepten gebouwd. De catering die we tijdens de bijeenkomsten verzorgden was duurzaam, biologisch en vegetarisch. Vraag deze organisaties om meer informatie wanneer u besluit een evenement duurzaam te organiseren.
Jaarlijks berekenen we de uitstoot van CO2 die we als Klimaatplein door onze bedrijfsvoering veroorzaken. Omdat we alle energie groen inkopen en weinig vervoerskilometers maken is onze CO2-voetafdruk laag (minder dan 1.000 kilogram). Hetgeen dat we nog veroorzaken compenseren we met behulp van Gold Standard compensatieprojecten van een van onze partners. Benieuwd naar de CO2-voetafdruk van uw organisatie? Bereken die dan hier gratis zelf.
Ideeën voor hoe we het nog duurzamer kunnen doen? We horen het graag!