Hoe kun je als ondernemer vandaag duurzaam van waarde zijn?

Energiebesparing

De coronacrisis heeft een zichtbare impact op de samenleving. Er rijden minder auto’s, er vliegen minder vliegtuigen en veel bedrijven leggen hun werkzaamheden stil. De coronacrisis heeft overwegend negatieve effecten, waardoor er op het moment minder in duurzaamheid wordt geïnvesteerd. Maar waarom is het juist nu zo belangrijk de klimaatdoelen niet uit het oog te verliezen? Hoe ben je als ondernemer duurzaam van waarde?

Korte termijn versus de lange termijn

Door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te bestrijden is de wereldwijde CO2-uitstoot gedaald met 6%. Daardoor lijkt ook het Urgenda-vonnis (broeikasgassen in Nederland verminderen met 25% vóór eind 2020) dichterbij te komen. Op de korte termijn positieve effecten voor het klimaat. Toch zijn er veel projecten in de duurzame energiesector noodgedwongen stilgelegd. Deze projecten zorgen juist op de lange termijn voor het reduceren van het broeikasgas CO2. Daarnaast zal de economie na de coronacrisis weer op gang worden gebracht, wat weer een negatief effect zal hebben op het klimaat. Juist om deze negatieve effecten te beperken en de klimaatdoelen te behalen, is het belangrijk om na te denken en te investeren in een duurzame economie.

Zorgen over klimaatverandering

Steeds meer Nederlanders denken, ondanks de crisis, na over hoe de toekomst op een duurzame manier kan worden ingericht. Daarnaast blijven Nederlanders zich zorgen maken over het klimaat. Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat eind maart 71% zich zorgen maakt over klimaatverandering ten opzichte van 65% in februari.

Hoe kan jouw onderneming van waarde zijn?

Om de impact op lange termijn te beperken kun je als ondernemer van waarde zijn. Er zijn diverse subsidieregelingen waarvoor je in aanmerking kunt komen wanneer je investeert in duurzaam ondernemen. Twee interessante subsidieregelingen zijn de Energie-Investeringsaftrek en de Milieu-Investeringsaftrek.

  • Energie-Investeringsaftrek

De Energie-Investeringsaftrek (EIA) is interessant wanneer je investeert in energiezuinige bedrijfsmiddelen. De EIA is interessant voor ondernemers, omdat het fiscaal voordeel oplevert en een lagere energierekening. Staat jouw bedrijfsmiddel op de Energielijst 2020? Dan kun je binnen 3 maanden na opdrachtbevestiging een aanvraag indienen.

  • Milieu-Investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

De Milieu-Investeringsaftrek/Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil) is een interessante regeling wanneer je fiscaal voordeel wil behalen met het investeren in milieuvriendelijke technieken. Je kunt deze subsidie aanvragen wanneer je bedrijfsmiddel op de Milieulijst 2020 staat. Voor investeringen die op de Milieulijst 2020 staan, dient een aanvraag binnen 3 maanden na opdrachtbevestiging te zijn ingediend.

Naast dat je van waarde bent voor de samenleving, kun je als ondernemer profiteren wanneer je juist nú investeert in energiebesparende maatregelen. Nu investeren zorgt voor een lagere maandlast in de toekomst, wanneer je als ondernemer hogere energielasten hebt.

Benieuwd naar andere duurzame subsidieregelingen?

In de subsidiewijzer op het Klimaatplein hebben wij een aantal duurzame regelingen voor je op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder