Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de aard van de maatregelen, de omvang van de investering en de energiekosten. In deze Klimaatplein blogbijdrage tref je een aantal factoren die invloed hebben op die terugverdientijd en hoe je die zelf kunt berekenen.

Type energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen variëren van eenvoudige gedragsveranderingen, zoals het uitschakelen van verlichting wanneer die niet nodig is, tot grootschalige investeringen in energie-efficiënte apparatuur en technologieën. Eenvoudige maatregelen kunnen vrijwel direct besparingen opleveren, terwijl grotere investeringen meer tijd nodig hebben om zich terug te verdienen.

Hoogte investering

De initiële kosten van energiebesparende maatregelen zijn een belangrijke factor. Hoe hoger de investering, des te langer het vaak duurt voordat de besparingen de kosten compenseren. Sommige maatregelen kunnen binnen enkele maanden tot een paar jaar worden terugverdiend, terwijl andere misschien wel tien jaar of langer nodig hebben. In dit overzicht treft u de terugverdientijden aan van een veertigtal bespaarmaatregelen.

Energiekosten

De huidige energiekosten spelen ook een rol. Als energie duurder is, kunnen besparingen sneller worden gerealiseerd. Bedrijven moeten rekening houden met de fluctuaties in energieprijzen en de langetermijntrends om nauwkeurige berekeningen te maken. Hier vindt u een eenvoudig rekenvoorbeeld van hoe een terugverdientijd is te berekenen.

Subsidies en stimuleringsmaatregelen

Er zijn diversie landelijke subsidies voor energiebesparing beschikbaar, bekijk ze in deze subsidiewijzer. In sommige regio’s bieden overheden extra subsidies, belastingvoordelen of andere stimuleringsmaatregelen voor bedrijven die investeren in energiebesparing. Deze kunnen de terugverdientijd verkorten.

Onderhoudskosten

Het is ook belangrijk om de verwachte onderhoudskosten van energiebesparende apparatuur in overweging te nemen. Apparatuur met lagere onderhoudskosten kan de algehele kostenbesparingen vergroten.

Over het algemeen is het raadzaam voor bedrijven om een gedetailleerde kosten-batenanalyse uit te voeren voordat ze energiebesparende maatregelen implementeren. Dit kan helpen bepalen hoe snel de investeringen kunnen worden terugverdiend en welke maatregelen het meest rendabel zijn op de lange termijn. Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijven die een langere terugverdientijd accepteren omdat ze willen bijdragen aan een duurzame fossielvrije toekomst. Zie hier enkele praktijkvoorbeelden van ondernemers die al flinke stappen hebben gezet.

Foto: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder