Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die ene prachtige reis voor een verrassend lage prijs, maar bij het boeken kwamen daar nog allerlei toeslagen bij. Uiteindelijk was je net zo duur uit, als bij een andere aanbieder. In afvalmanagement kan je gemakkelijk hetzelfde overkomen. Omdat je als bedrijf verplicht bent om je afval gescheiden te laten inzamelen, heb je veelal meerdere containers nodig. Bij het huren van een container komen soms nog best wat verborgen kosten om de hoek kijken. De ene aanbieding is dus de andere niet. Klimaatplein partner Veolia houdt het graag transparant en onthult in deze blog waar de verborgen kosten bij het huren van containers zitten. Natuurlijk geven ze je ook praktische tips hoe je deze verborgen kosten kunt vermijden.

Huurpijs container

Laten we beginnen met te kijken waar die verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling kunnen zitten. Het is begrijpelijk dat je bij het huren van een container eerst kijkt naar de huurprijs. Maar naast de huurprijs worden er vaak ook kosten gerekend voor de levering en het ophalen van de container. Niet alleen kunnen die kosten tussen de verschillende aanbieders verschillen, het maakt dan opeens veel verschil of je een kleinere of juist een iets grotere container met elkaar vergelijkt. Immers, de grote container hoeft minder vaak geleegd of gewisseld te worden, en dat scheelt in het aantal transportbewegingen. Zo kan een grotere container toch goedkoper uitpakken dan een kleine.

Gewicht van container

Ook het maximale gewicht van de container kan het verschil maken. Hanteert de aanbieder een strikte gewichtslimiet, dan kun je geconfronteerd worden met aanzienlijke boetes als het maximale gewicht wordt overschreden. Blijkt dat je de container langer nodig hebt, dan de overeengekomen huurperiode, dan kunnen er extra verlengingskosten in rekening worden gebracht. Dat varieert van een verleende korting die stopt, tot extra kosten voor het niet tijdig beschikbaar stellen van de container.

Afval wel echt goed gescheiden?

Tot slot moet je rekening houden met boetes die gerekend kunnen worden voor materialen die niet in de betreffende container thuis horen. Zo hoort elektronica niet in een papiercontainer thuis of bijvoorbeeld plastic niet in een GFT-bak. Maar dat kan ook wat vager zijn. Want de pizzadoos of andere voedselverpakkingen inclusief voedselresten treffen wij nog steeds aan tussen het oudpapier. Daarbij maakt de hoeveelheid verkeerd materiaal natuurlijk ook nog uit. Want is de container sterk vervuild met andere materialen, dan is deze in zijn geheel niet recyclebaar en moet worden afgevoerd bij het restafval. Wat weer tot extra kosten leidt.

Verborgen kosten afvalinzameling vermijden

Nu je weet wat de verborgen kosten zijn, is het net zo belangrijk om te weten hoe je ze kunt vermijden. Want voorkomen is beter dan genezen. Dit alles begint natuurlijk bij het kennen van je afvalstromen. Zorg ervoor dat je weet welke stromen je hebt, zodat je de beschikbare containers daarop kunt afstemmen. En dan is het ook van belang dat de medewerkers van het bedrijf ook goede instructies krijgen welk afval in welke bak mag.

Je moet ook goed weten welk gewicht je afval heeft. Denk je dat je afval zwaarder zal zijn dan de toegestane maximale belasting van de container, dan is het misschien voordeliger om een iets grotere te huren óf de kleinere vaker te laten legen. Plan goed vooruit. Het lijkt een open deur, maar maak een ruime planning voor het gebruik van de container. Liever iets te lang inhuren, dan er gaandeweg achter komen dat de bak toch wat langer had moeten blijven staan en je opnieuw een container moet bestellen.

Tot slot; vaar niet op de prijs van een advertentie, maar vraag de aanbieder om een volledige offerte te maken inclusief alle extra kosten zoals leverings- en ophaalkosten, boetes en verlengingskosten. Bij het vergelijken kun je dan verschillende scenario’s berekenen en vergelijken.

Lagere kosten door inzicht in afvalstromen  

Het ene aanbod is het andere niet. Het begrijpen en vermijden van verborgen kosten kan je veel geld besparen. Maar het begint natuurlijk bij jezelf. Door eerst goed in kaart te brengen wat jouw afval precies is, kun je beter inschatten welke behoefte je hebt. Dat inzicht is de basis om een eerlijk en helder vergelijk te kunnen maken.

Wil je weten welke container het beste bij jouw situatie past, hoe vaak deze geleegd kan worden of welk afval je gescheiden kunt aanbieden? Klimaatplein partner Veolia Total Waste Management helpt je graag verder.

Gerelateerde artikelen

Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties

CO2-neutraal ondernemen

Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze...

Lees verder

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

Praktijkverhalen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder